Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Musespurv – ny art for Norge

Lista-halvøya i Agder er blant de desidert beste fugleområdene i Norge, og en tur langs strendene på Lista senhøstes kan være svært spennende. Det var definitivt situasjonen tirsdag 2. november. Da ble den amerikanske arten musespurv registrert ved Husebysanden – for første gang i Norge!

Av Askild Tomren

Publisert 05.11.2021

Tirsdag 2. november var været bra og det var meldt lite vind. Jeg bestemte meg for å ta en tur ut for å kikke på fugler på Lista. Senhøsten er en bra tid for å se etter sjeldne steinskvetter, og planen min var å gå en tur langs Lista-strendene.

Jeg kjørte tidlig om morgenen til Husebysanden på østsida av Lista, en lokalitet som er et bra utgangspunkt for å tråle strendene etter sjeldne fugler. Jeg parkerte bilen og gikk den korte turen ned til stranden. Jeg hadde vel gått ca. 30 m langs kanten av marehalmen da en liten fugl fløy opp. Den fløy 8–10 meter rett fra meg og forsvant kjapt ned i marehalmen igjen. Dette skjedde så fort at jeg ikke fikk noe godt inntrykk av fuglen, men jeg la merke til at den hadde noen lyse striper på ryggen. Da jeg kom frem til stedet der den hadde landet, fløy den ikke opp, så jeg skjønte da at den måtte ha forflyttet seg et stykke langs bakken.

Jeg tenkte at det kanskje kunne være en tundrapiplerke med tanke på de lyse stripene på ryggen og den litt kryptiske oppførselen. Etter litt tråkking frem og tilbake, fløy den opp igjen og landet på en liten fjellknaus et stykke fra der jeg stod. Jeg slengte opp kameraet og fikk tatt noen bilder av fuglen før den lettet og forsvant ned i marehalmen igjen. Da jeg kikket på bildene så jeg til min store overraskelse at det var en spurv det dreide seg om. Etter å ha jobbet meg igjennom alle spurvearter som jeg kjente til og som var aktuelle, klarte jeg ikke å finne noen som stemte med fuglen på bildet. Jeg sendte derfor et bilde til Klaus Maløya Torland for å høre hans mening om fuglen. Fikk kjapt svar fra Klaus om at her var det trolig noe ganske ekstremt på gang. Etter en liten stund var både han og Runar Jåbekk på plass på stranden. Fuglen ble gjenfunnet etter litt leting omtrent på samme sted jeg så den første gangen. Etter hvert satte den seg opp på noen steiner så vi fikk sett den godt og tatt noen flere bilder. Selv om vi da hadde en god mistanke om hva det kunne være, ble vi nå helt sikre på hvilken art det dreide seg om. Fuglen var en Savannah Sparrow (Passerculus sandwichensis), en amerikansk art som på norsk har fått navnet musespurv. Arten er ikke sett i Norge før, og er en stor sjeldenhet på denne siden av Atlanterhavet. Etter en kort stund var en god del lokale skådere på plass, og utover dagen var det mange som tok turen til Lista for å få med seg den ekstremt sjeldne gjesten.  

Musespurvens hekkeområder er i Alaska, Canada samt nordlige og sentrale deler av USA. Den finnes også på stillehavskysten av USA og hekkeområdene strekker seg sørover til Mexico. Også i Guatemala er musespurven en hekkefugl. De nordlige bestandene er trekkfugler, og overvintrer i det sørlige USA, Mellom-Amerika, Karibia og nordlige deler av Sør-Amerika. Hekkebestanden på den amerikanske stillehavskysten, Mexico og Guatemala er standfugler. Musespurven er en svært sjelden gjest i Europa og Vest-Palearktis (VP). Vi kjenner til sju funn i VP før fuglen fra Lista: Storbritannia har tre funn (april 1982, september-oktober 1987 og oktober 2003) og Asorene har tre funn (oktober 2002 og to funn i oktober 2009). Polen hadde en musespurv 26. juni 2020. Lista-fuglen blir da det åttende funnet av arten i VP.

Musespurv
Musespurv – for første gang i Norge! På engelsk kalles den Savannah Sparrow, og arten er en amerikansk hekkefugl. Funnet av musespurv er en del av en sterk opptreden av amerikanske arter i Norge og Skandinavia høsten 2021. Viriskogtrost og brunkinnskogtrost er påtruffet på Utsira i høst, og nylig ble en eremittskogtrost registrert på Christiansø i Danmark. FOTO: Askild Tomren
Musespurv skådere
Det var gull i enden av regnbuen for de som rykket ut umiddelbart på musespurven. Ornitologene på bildet fikk alle sett fuglen. FOTO: Jonas Langbråten
Musespurv
Musespurven har en lang reise bak seg – den tilhører nok de trekkende bestandene av arten i Nord-Amerika. Lenger sør i sitt utbredelsesområde er arten en standfugl. FOTO: Jonas Langbråten