Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Omfattende drukning av måker – notfiske etter sild nært kysten må stanses!

Det er avdekket omfattende drukning av måker under fiske etter sild i Troms. Det er biolog Eirik Grønningsæter som har gjort NRK og alle oss andre oppmerksom på forholdet. Dersom tallene over døde måker er i nærheten av de Grønningsæter antyder, er det nå grunn til å tro at bifangst under notfiske alene er en hovedårsak til nedgangen i bestanden av gråmåke i Nord-Norge og regionene rundt.

Av Martin Eggen og Kjetil Solbakken

Publisert 05.05.2025

Omfattende måkedød

En sak på NRK 25. april i år handler om at store antall måker druknes under fiske etter sild. Den truede arten gråmåke, samt svartbak, som er en norsk ansvarsart, dør i store antall i forbindelse med fiske etter sild med not i Troms. Blant annet ble det funnet betydelige antall døde måker høsten 2024, noe som førte til at fugleinfluensa ble mistenkt, noe som senere ble avkreftet. 

Omfanget av den massive fugledøden, og den manglende oppfølgingen fra fiskerinæring og myndigheter, har vakt sterke reaksjoner over hele landet. BirdLife Norge krever handling umiddelbart og vi mener situasjonen er helt uholdbar. Artikkelen setter søkelys på Kvænangen, men lignende hendelser er antatt å kunne gjøre seg gjeldende også andre steder langs kysten. Dette ble påvist også under sildefisket i den tiden det foregikk ved Kvaløya utenfor Tromsø. Det er svært urovekkende at dette fiskeriet har fått foregå år etter år når det er opplagt at aktiviteten utgjør akutt fare for sjøfuglene våre. 

Stans sildefiske med not innenfor fjordlinjen

I artikkelen på NRK går det frem at det er tydelig underrapportering av døde sjøfugler ifm. fiskeriaktivitetene, noe både forskerhold og fiskerinæring innrømmer. Biolog Eirik Grønningsæter har fulgt med i området gjennom en årrekke. Han observerer døde fugler ved nesten hvert notkast undersøkt. Ofte rundt 5-10 fugler, men i sjeldne tilfeller i et tresifret antall. Summeres dette opp, dreper dette fiskeriet muligens opp mot 15 000-20 000 fugler hver eneste sesong.

For gråmåke, som har hatt betydelig tilbakegang, er dette ekstremt alvorlig. Gråmåkebestanden i Barentshavet (Troms og Finnmark) er redusert med cirka 80 %. Tilbakegangen nasjonalt er antatt å være på 30-50 %, og den er rødlistet som sårbar (VU). 

Økt dødelighet av voksne individer er svært alvorlig for sjøfugler. De reproduserer sent ved at de får få unger hver hekkesesong, og de hekker dessuten ikke hvert år på grunn av tidvis variable (oftere sviktende) næringsgrunnlag knyttet til det marine miljøet. At mange sjøfugler, inkl. måker, kan bli både 30 og 40 år, kompenserer for dette, men det gjør også at hver drept måke bidrar sterkt til ytterlige forverret bestandsstatus. Kun en svak økt dødelighet blant voksenfugler vil påvirke bestanden negativt. Her er det grunn til å tro at fiskeriet er sterkt medvirkende til at gråmåkene våre forsvinner langs kysten.

Du kan lese vår henvendelse til myndighetene under. Her ber vi om at årsaken til måkedøden stanses med umiddelbar virkning. 

Se også artikkelen om måkedøden i Vår Fuglefauna 2-2024.

Henvendelse om notfiske etter sild

sildefiske
Et generelt forbud mot fjordfiske finnes i dag for sildefisket for de aller største båtene (havfiskeflåten), men det er mange smutthull og det gis stadig åpning fra Fiskeridirektoratet også for de største båtene å komme inn i fjordene. Større begrensing også på de mellomstore båtene, som i dag kalles kystfiskeflåten (små og mellomstore båter opp til 28 meter) vil beskytte de største konsentrasjonene av fugl. Vi krever at Fiskeridirektoratet ikke gir videre dispensasjoner for fjordfiske etter sild med not. FOTO: Eirik Grønningsæter
gråmåke
For gråmåke, som har hatt betydelig tilbakegang, er drukningen på grunn av fisket ekstremt alvorlig. Gråmåkebestanden i Barentshavet (Troms og Finnmark) er redusert med cirka 80 %. Tilbakegangen nasjonalt er antatt å være på 30-50 %, og den er rødlistet som sårbar (VU). Det er nå grunn til å tro at bifangst under notfiske alene er en hovedårsak til nedgangen i bestanden av gråmåke i Nord-Norge og regionene rundt FOTO: Eirik Grønningsæter