Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Gjester fra nord

De første minusgradene er kommet til Odda og sammen med disse har vi fått besøk av noen sjeldne gjester fra det høye nord. På Seljestad har en liten flokk konglebit funnet seg godt til rette, mens tre sædgjess gjestet Hildal 30. november.

Av Rune Voie

Publisert 03.12.2012

Det startet opp torsdag 29. november da Eirik Sekse oppdaget tre konglebit på Seljestad (ca. 670 m.o.h.). De kom flyvende over han og slo seg ned noen få meter unna. De beitet her på einerbær og/eller knopper. De var ikke spesielt sky og han fikk et bra bilde av en ung hann. De to andre fuglene var hunnfarget.

Fredag morgen var Agnar Målsnes tidlig oppe på plass og fikk ganske tidlig kontakt med fuglene. Senere kom Terje Håheim fra Etne og Eirik også til Seljestad. Fuglene var spredt rundt i terrenget og det ble oppdaget flere voksne hanner. Totalt var det minst 8 fugler i området.

Undertegnede klarte å snike seg fra jobben klokka 12.30, og reiste opp for å prøve å få med seg disse nydelige fuglene. De var da dessverre ikke å finne og etter et par timers leting gav vi opp og reiste tilbake til Odda.

Konglebit er sett en gang tidligere i kommunen, det var vinteren 2002-2003. Da holdt to ungfugler seg på Eide i sentrum av Odda fra 23. desember og helt fram til 13. Januar. De spiste på røde bær fra Asal. Fra Hordaland forøvrig foreligger det 25 funn fram til og med 2011. I løpet av høsten 2012 har det blitt observert mange individer hos oss, de fleste på trekk langs kysten sørover tidlig i november.

På vegen ned fikk vi se tre gjess som beitet like ved vegen på Hildal. Vi stoppet og fikk knipset noen bilder og det viste seg å være tre sædgjess. Det er enda lenger siden denne arten er sett i kommunen. Den er også kun sett en gang tidligere, og det var et individ som holdt seg i Låtevannet fra 23. desember 1991 og frem til 29. mars 1992.

Konglebit
Konglebit hann på Seljestad i Odda. FOTO: Terje Håheim
Sædgås
Det er 20 år siden sist sædgås ble observert i Odda kommune. Disse tre fuglene gjorde at ventetiden var over. FOTO: Rune Voie

Kommentarer til nyheten (1)