Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Vårtur til Herdla

Det finnes ikke bedre steder å være på enn Herdla når du skal se tidlige trekkfugler om våren. NOF Bergen lokallags tur til øya skuffet da heller ikke i så måte sist lørdag. 20 turdeltagere fikk med seg 39 arter på en heller kald og guffen vårdag.

Av Dag Gjerde

Publisert 13.03.2016

Våren er endelig på gang i alle fall i følge kalenderen. Trass dårlige værprognoser med frisk bris og regn var 20 deltagerer klar for tur på Herdla den 12 mars. Noenlunde stabilt vær de siste ukene har gjort at Herdla ikke har endret seg så mye fra dag til dag, men et værskifte endrer ofte utvalget av arter. Håpet var å få med seg starten av vår trekket og vind fra sør er som kjent en god ting.

Vi startet med å lete etter to rødtoppfuglekonger som har holdt seg på Herdla en stund, men været innlot ikke til finstudie av fuglekonger. Vi ruslet videre til Prestvika der to gravand hanner hadde ankommet. Samme sted ble også en tjeld og en vipe sett. Selv om nedbøren først skulle starte kl 12, begynte regnet og vinden allerede å øke så kursen ble satt mot Urdneset og en tidlig lunsj.

Med 20 personer under samme tak på 16m2 stiger temperaturen rask, selv om luftfuktigheten kanskje var i overkant. På Herdlaflaket var en horndykker det mest spennende og mot Sandstranda ble en dvergfalk hann sett rastende på en gjerdestolpe. Denne har blitt sett regelmessig etter nyttår. 11 viper ble også sett næringssøkende på Valen. Turen gikk den vanlige ruten mot sandstranda og to sandlo kom seilende inn, vårtrekket var definitivt i gang. Vel tilbake der turen startet kom også 25 tjeld trekkende inn.

Turen ble avsluttet oppe på fortet og en kikk innom foringen til Herdla Fuglestasjon, fremdeles en del bjørkefink og bokfink på plass. De gleder seg antagelig til å gå over til en mer protein holdig kost og varmegrader. Loggen ble sluttført inne på brakka på fortet, i tørre omgivelser. 39 arter ble dagens fangst og vårtrekket offiselt åpnet.

Tjeld
Tjelden har nylig ankommet Herdla, og i dag ble 27 fugler sett på øya. FOTO: Julius Hovgaard
Gravand
To gravand hanner ble sett på Herdla i dag. FOTO: Julius Hovgaard