Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Månedens bilde og funn

NOF Bergen lokallag inviterer alle fuglinteresserte til å delta i ny konkurranse. Månedens bilde blir kåret av en jury, mens månedens funn blir plukket ut av LRSK. De 12 bildene og funnene går videre til finale i desember, hvor årets bilde og funn blir kåret.

Av Lars Ågren

Publisert 13.02.2017

Månedens vinnerbilde i januar ble tatt på Toftegård, Austrheim av Ola Moen. Bilde viser en haukugle som fortærer dagens fangst.

Haukugle er en vanlig hekkeart i Nord Skandinavia og i 2015 ble det født mange ugler i nord grunnet et godt smågnager år. Når maten tok slutt flyttet uglene sørover og førte til en invasjonen av haukugler som traff Hordaland i startet av september i 2016. Det var en topp på 148 individer i oktober, men nye observasjoner fortsatte å strømme inn ut året. Fremdeles holder en del ugler stand der tilgangen på smågnagere er god, som fuglen på bildet. Vi må helt tilbake til vinteren 1983-84 for å finne en lignende invasjon i Sør-Norge. 

Haukugle er lett å kjenne igjen med utseende som en hauk, tverrstripet bryst og lang stjert. Den er ofte lett å få øye på der den sitter å speider etter bytte fra toppen av et tre e.l. Den er dagaktiv i motsetning til f.eks. kattugle som er den vanligste uglen i våre strøk.

Takk for alle tilsendte bidrag, ny sjanse i februar. Send dine blinkskudd til da-gje@online.no 

 

Månedens funn i Hordaland i januar ble en isfugl i Hamreelven, Bergen 9-10/1. Fuglen ble funnet av Kåre Skarsvaag. Hamreelven er kjent lokalitet for arten fra gammelt av, det har vært observert isfugl her i årene 1934, 1947, 1950,1967 og 1968. Det foreligger 40 funn av isfugl fra 1900 og til dags dato i fylket vårt.

 

Haukugle
Vinner å månedens bilde i januar FOTO: Ola Moen
Isfugl
Dette bildet er tatt i Marocco, hvor den overvintrer. FOTO: Lars Ågren