Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Vipa er på vei til sine hekkeplasser
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Vipa er på vei til sine hekkeplasser

Av Lars Ågren (24.02.2017)

Prosjektet vern vipa i Hordaland kartlegger viper på tredje året. Prosjektet har kartlagt en rekke hekkeplasser i fylket, de blir overvåket av faste rapportører i lokallagene. Vi trenger også din hjelp til å finne nye hekkeområder denne våren.

Vipe

(Opphavsrett: Lars Ågren) Større bilde

Vipe på IKEA taket

Større bilde

Vipa, Vanellus vanellus, er i Norsk rødliste 2015 gitt status sterkt truet [EN]. Vi håper at denne nedgangen flater ut og med litt drahjelp bidra til at den får gode hekkevilkår i våre områder i Hordaland. Våre rapportører bidrar til dette gjennom god kommunikasjon og samarbeid med grunneier.

I 2016 registrerte prosjektet 89 rugende hunner og 102 pulli i 16 av de 33 kommunene i Hordaland. I 2015 registrerte prosjektet 113 rugende hunner og 61 pulli i 21 av de 33 kommunene i fylket. Det kan være tidkrevende å få god kontroll på antall viper og aktivitet i et område. Prosjektet anbefaler at du bruker litt på å observere atferden til vipa. I ruge- og klekketiden må du vise særdeles hensyn for å ikke forstyrre vipene. Det er lett å bli ivrig og faktisk tråkke på reirene som ligger rett på grasmark. Ungene får du lettest kontroll på ved å bruke en god kikkert og observere over tid. De blir ikke matet av foreldrene, man beveger seg rundt for å finne føde.

I artsobservasjoner.no har vi god kontroll på når vipene ankommer landet, de er allerede rapportert sør for oss. Vi håper du vil bidra ved å legge inn funn av vipe i artsobservasjoner.no. Det er særdeles viktig at du legger inn aktivitet, f.eks. overflygende, rastende, observasjon i hekketid, passende biotop mv. Skulle det vise seg at du har funnet et nytt hekkeområde, som pr i dag, ikke er dekket i prosjektet ber vi at du tar kontakt med oss. Oversikt over områder hvor det er rapportert viper i 2016 finner du lettest ved å søke i artsobservasjoner og velge kart når du presenterer funn.

Tilslutt, prosjektet tar mer enn gjerne i mot bilder av vipa og biotopen de oppholder seg i. Send de gjerne direkte til vipe@fuglar.no med litt tekst, så bruker vi det kanskje i rapporten vi utarbeider hvert år.

Med ønske om en god hekkesesong for vipa!

 

emneord Emneord: rødlista vipe