Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Månedens bilde og funn mai

Månedens bilde blir kåret av en jury fra NOF Bergen lokallag, mens månedens funn blir plukket ut av LRSK Hordaland. Vinnerbildene og funnene går videre til finale i desember, der årets bilde og funn blir kåret. Her følger resultatene fra mai.

Av Dag Gjerde og Terje Hansen, NOF Bergen lokallag

Publisert 07.07.2017

 

Vinneren av månedens bilde for mai er Sigve Solheim sitt flotte bilde av en orrhane. De første solstrålene varmer godt en tidlig morgen i begynnelsen av mai rett før kampen om hønene tar fatt. Han forteller at han har besøkt denne leiken i 11-12 år. Det er en urovekkende nedgang i hanner på denne leiken, som på sitt beste hadde rundt 20 stykker. Denne våren var det kun 5, men med seks høner og mange paringer så er håpet at produksjonen likevel blir god. Vi gratulerer vinneren med månedens bilde for mai, kopp med motiv av taksvale er på vei.

 

Månedens funn i Mai ble en syngende nattergal i Leirvågen, Austrheim. Fuglen ble funnet av Ola Moen den 25/5. Det foreligger kun to godkjente funn av arten i Hordaland fra før, 1 syngende 28/5-1/6 i Etne og 1 syngende 29/5-7/6 i Ulvik. I Norge er det fortrinnsvis rundt Oslofjorden det hekker nattergal. Den er ikke tallrik noe sted, men rundt Borrevannet i Vestfold hekker det en god del par. Utbredelsen strekker seg østover i Europa. I Søreuropa er det sørnattergalen som overtar.  

God sommer!

Orrhane
FOTO: Sigve Solheim