Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

111 arter funnet under Nyttårskryss

Tross tapre forsøk fra nord, øst og sør beholdt Midthordland tronen som den mest artsrike regionen i Hordaland midtvinters. De tok en overraskende tydelig seier i Nyttårskryss 2021/2022. Det ble funnet 111 fuglearter i løpet av konkurransedagene.

Av Frode Falkenberg

Publisert 05.01.2022

I uken før Nyttårskryss hadde regionene Sunnhordland, Indre Hordaland og Nordhordland samlet, sammenlignet med Midthordland alene, like mange arter. Det så derfor ut til at årets utgave, det 34. i rekken, av Nyttårskryss kunne bli en spennende affære. Alt lå i alle fall til rette for det.

Rykket fra tidlig

Allerede etter første dag (31. desember 2021) hadde riktignok Midthordland tatt en ganske klar ledelse mot resten, men av erfaring vet vi at det kan endre seg i løpet av de to siste dagene av konkurransen. Slik ble det riktignok ikke i år. Med 102 arter påvist i Midthordland hadde de andre regionene ingenting å stille opp med. I de tre andre regionene samlet ble det funnet 87 arter. Ikke så verst kanskje, men på langt nær godt nok. I løpet av konkurransens tre dager (31. desember 2021 til 2. januar 2022) ble det påvist 111 fuglearter i Hordaland. Det er også gjennomsnittet de siste 25 årene. 

Sjeldenheter og andre nevneverdige funn 

Konkurransen denne gang ble ikke særlig preget av sjeldenheter. Noen stasjonære godbiter var det selvsagt, bl.a. et par grønlandsmåker og ei lappfiskand i Bergen, svartkråke og svartstrupe på Bømlo, samt ei gulbeinmåke i Øygarden. Av nyoppdagete godbiter må ei egretthegre fra Kalandsvika i Bergen 2. januar spesielt nevnes. Det var første gang arten har blitt sett under Nyttårskryss. Og selv om den var forventet, dens økende forekomst i Norge spesielt og Nordvest-Europa generelt tatt i betraktning, var den et kjært tilskudd til en allerede rikholdig artsliste. Den totale artslisten for konkurransens 34-årige historie er nå oppe i imponerende 176 arter. 

Det er dessverre ikke bare nye arter som blir lagt til lista, men det kan også virke som om noen er på vei ut. I tråd med hettemåkebestandens tilbakegang i Norge har arten stadig blitt mer fåtallig om vinteren i Hordaland. Denne nyttårshelga ble ingen funnet i regionen. Det er første gang at hettemåke ikke blir sett i løpet av Nyttårskryss.

Totalt ble det rapportert 3300 observasjoner av til sammen 28 000 individer i løpet av de tre dagene. Det ble gjort flest obervasjoner av gråmåke (150 observasjoner av ca. 3000 individer), med svarttrost hakk i hæl (146 observasjoner av ca. 600 individer). Du kan se hele artslisten for årets Nyttårskryss her.

Antall deltagere og geografisk dekning

Det er usikkert om det er motivasjonen for å svi av noen pinnekjøttkalorier eller å regjere som fylkets mest artsrike region, som får folk mann av huse for å se etter fugl disse dagene. Det som er sikkert, er at dette er en av helgene i året med mest aktivitet på fuglekikkerne i Hordaland. Hele 102 nyttårskryssere var på jakt disse tre dagene. Kan det faktum at hele 57 av disse rapporterte fra Midthordland ha vært avgjørende for resultatet? Det er sannsynlig. Vi ser fram til en økt strategisk tilnærming fra regionene utenfor Midthordland neste år, og en enda jevnere konkurranse da.

Nyttårskryss hovedside

Hvitryggspett
Hvitryggspett kan være vanskelig å finne i løpet av Nyttårskryss, men i år ble den funnet på tre forskjellige lokaliteter. Denne hannen ble fotografert i Vinnes, Bjørnafjorden 2. januar 2022. FOTO: Jan Tore Aakre
Egretthegre
Aldri før har egretthegre blitt sett under Nyttårskryss. Denne fuglen fra Kalandsvika i Bergen 2. januar 2022 kan forøvrig fort være den samme som har besøkt Tysnes og Fitjar i desember. FOTO: Jørn Opsal
Kortnebbgås
Kortnebbgås (foran) er ingen selvfølgelighet under Nyttårskryss, men enkeltindivider ble denne gangen observert både i Bømlo og Øygarden. Fuglen på bildet, som er sammen med en grågås, ble fotografert på Nordtun, Bømlo 31. desember 2021. FOTO: Espen Bore Hollund