Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Nyttårskryss 2023/24

For 36. gang skal det konkurreres om hvilken region som kan skilte med flest fuglearter i nyttårshelga. Konkurransen starter 30. desember klokka 00:00 og avsluttes 1. januar klokka 24:00.

Av Frode Falkenberg

Publisert 25.12.2023

Midtfylket mot resten

Nyttårskryss er et "birdrace", som er en konkurranse om å se flest mulig fuglearter innen et gitt tidsrom. Hordaland er delt inn i fire regioner, og disse kjemper mot hverandre. Hovedkonkurransen har utviklet seg til å stå mellom regionen Midthordland mot resten av fylket (Nord-, Sunn- og Indre Hordaland). Midthordland har tradisjon for å vinne begge konkurransene. Skal også denne utgaven av Nyttårskryss bli en parademarsj for den mest urbane regionen i fylket, eller vil sabelraslingen fra de mer rurale strøkene bære frukter?

Status siste uke

Om man ser på hva som har blitt rapportert den siste uka (18.-25. desember 2023), er det litt distanse mellom de to konkurrentene når det gjelder antall rapporterte observasjoner (539 mot 335 i favør Midthordland), og antall arter (77 mot 70). I fjor ble det rapportert nesten 3000 observasjoner fra Hordaland under Nyttårskryss, og under halvparten av rapportene var fra Midthordland, så det er stor spenning knyttet til hvordan dette ender.

Bli med!

For å delta på konkurransen må observasjonene rapporteres på artsobservasjoner.no. Send gjerne en e-post til nof@fuglar.no om det er noe du lurer på. Resultatlistene vil til enhver tid være oppdaterte og tilgjengelige på lenka nedenfor.

 

Resultater

Bjørkefink
I vinter har bjørkefinken vært så og si fraværende i Hordaland. Vil arten bli funnet i alle regionene under Nyttårskryss? FOTO: Frode Falkenberg