Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Lokallaget på tur i Bergen sør

Fana rundt har vært et tradisjonelt og populært turmål i januar for BirdLife Bergen i mange år. Årets tur ble arrangert lørdag 21. januar i gnistrende vintervær. Det fine med denne turen er muligheten for å ha gode stopp der vi får gå litt og ikke bare sitter i biler.

Av Bjarne B. L. Andersen

Publisert 25.01.2023

Det første stoppet var Espeland, med besøk i en hage med en av de flotteste foringene i området. Kattugle, gulspurv og ringdue dukket opp nærmest på bestilling. Siden det lå mye ender på fjorden svingte vi innom Fleslandsvika der dagens høydepunkt, et snadderandpar lå midt i en flokk med andre ender. Området rundt Biologen bød på de forventede artene før veien gikk videre til Kviturspollen der dvergdykkerne holder til vinterstid.

På grunn av kulde, snø og is fant vi i år ikke spor av vannrikse og det var ellers svært stille på spaserturen rundt den japanske hagen på Milde.

Hordamuseet på Stend bød til gjengjeld på mye liv. Det er over tid opparbeidet gode foringer her og arter som flaggspett, dvergspett, løvmeis og andre arter som trives på foringen lot seg villig fotografere.

De to siste stoppene, Hamretjern med Hamreelven og Klokkarvatn og til slutt Nesttunvannet gav oss som forventet mulighet til å studere svaner og ender på kloss hold i råkene der.

Bergen lokallag på tur
Deler av turfølget som forgjeves leter etter vannrikse ved et islagt Mildevann. FOTO: Bjarne B. L. Andersen
Stokkandrik
Stokkandrik. FOTO: Bjarne B. L. Andersen
Snadderand
Snadderand hann i Fleslandsvika. FOTO: Bjarne B. L. Andersen
Svartmeis og dvergspett
Svartmeis og dvergspett på foringsplassen ved Hordamuseet på Stend. FOTO: Bjarne B. L. Andersen