Hopp til hovedinnhold

BirdLife Oppland

Kongeørn

Stein Roger Nybakke :Tenkte jeg skulle skrive en litt mer virkelighetsnær historie om Kongeørna.

Publisert 31.01.2023

Tenkte jeg skulle skrive en litt mer virkelighetsnær historie om Kongeørna.
Fikk melding om Kongeørna rett før kl16 av Ole Knut Steinset i SNO om en kongeørn som satt på bakken etter å ha blitt befridd av en Syver på Leira. Den hang fast i et gjerde. Etter å ha snakket med folk i fuglemiljøet ble det vurdert å vente et par timer. Når fuglen fortsatt ikke hadde lettet etter et par timer og at det ikke var andre tilgjengelige tok jeg kontakt med Helge Grønlien, som jeg samarbeider med i arbeidet med å ta hånd om skadde fugl, og spesielt de truede artene. Kongeørnen er fredet gjennom Bernkonvensjonen. Og man bør gjøre en ekstra innsats for denne arten.
Helge var tydelig og enig med meg at man ikke burde vente til dagen etter da det var en fare for fatalt utfall, og dårligere prognose for heling av skader.
Ca kl20 hadde jeg fått kontakt med finner og var på vei til Leira. Jeg fikk god hjelp til å finne fuglen og den hadde ikke flyttet seg fra stedet den ble sett et par timer tidligere.
Først etter en trugetur oppover ei li og over et jorde før jeg kom fram dit.
Ørna var løs men på baksiden av gjerdet, den prøvde å stikke av men kom tilbake da jeg prøvde å komme over gjerdet. Den var rimelig klar til å sette klørne i meg men jeg la fleecepledd over den og tok tak i foten på ørna hengende over gjerdet. Når jeg hadde kontroll på klørne fikk jeg løftet den over. Deretter fikk jeg kontroll på de voldsomme vingene. Pakket inn fuglen så den ikke fikk bakset med vingene. Og så bar jeg den ned den bratte lia til bilen. Hadde med meg en pappask som jeg la ørna ned i med pleddet rundt. Hele tiden hadde jeg føttene i den ene hånda. Vel i pappesken så stakk det klør på 6cm ut av pappesken. Esken ble sikret med masse tape, før turen gikk til Helge Grønlien. Alle involverte fikk informasjon om at den var fanget inn ca kl 23 Det er skadene på foten og forfatningen som gjorde at den ble fraktet til Fåberg direkte. I ettertid har vi sett at den kanskje ikke hadde overlevd natta. Var hos Helge kl 01 og vi brukte en time på sårstell og undersøkelser.
Takk til alle som bidro til at vi fikk fanget den inn.

 

Kongeørn
Kongeørn
Kongeørn
Kongeørn