Hopp til hovedinnhold

BirdLife Oppland

Sommerbrev til medlemmene

Sommerbrev til medlemmene BirdLife Norge avd. Oppland

Publisert 17.07.2023



Hei alle medlemmer av fylkeslaget
Vi har lagt bak oss en spennende vår med masse aktiviteter, registreringer og spennende observasjoner. Ikke minst har det vært gledelig for oss i fylkesstyret å registrere den høye og allsidige aktiviteten som våre fem lokallag har hatt. Tilrettelagte turer i spennende fugleområder og ikke minst trekkområder både for rovfugl og våtmarksfugler. Medlemsvekst på 28 nye medlemmer er et signal om en aktiv organisasjon med lokallag med høy aktivitet og god medlemspleie.
Flere kartleggings- og registreringsprosjekter pågår i regi av fylkesavdelingen i samarbeid med lokallagene eller i regi av lokallagene eller av enkeltmedlemmer. Her kan nevnes vipeprosjektet på Hadeland, bestandskartlegging av fjellmyrløper, brushane og nattravn. Vi må heller ikke glemme det mangeårige prosjektet med vinterfugltelling langs vassdrag og kanskje fossekalltelling spesielt. I tillegg systematisk oppfølging med kartlegging og kontroll av hekkelokaliteter for blant annet kongeørn, vandrefalk, jaktfalk, hønsehauk og hubro samt oppfølging av mange perleugle-, haukugle- og kattuglekasser. Nytt av året er at foreningen også har satt opp slaguglekasser på relevante lokaliteter. I flere år har foreningsmedlemmer også satt opp lappuglebrett, men uten å ha hatt noen vellykket hekking så langt.
Flere av lokallagene driver aktiv informasjonsvirksomhet om fuglelivet i sine områder gjennom bla informasjonstavler og elektronisk stolper satt opp i naturstier for stolpejakt lagt ut informasjon om fuglearter og fugleliv i nærområder. Kreativiteten blomster i våre lokallag og det er bra.
Videre er det med stolthet vi kan informere om at vi i vår var vertskap for årsmøte i BirdLife Norge, som ble avholdt på Hadeland. Et vel gjennomført årsmøte hvor vi også var ansvarlig for utflukter som gjorde at årsmøtedeltakerne fikk bedre innsikt i vipeprosjektet på Hadeland og oppleve både Våtmarkssenteret på Odnes og Dokkadeltaet Naturreservat.
Systematiske kartlegginger av fuglelivet i sårbare våtmarksområder og andre viktige naturområder for fugl, slik som viktige overvintringsplasser som Trettenstrykene i Øyer, er en viktig del av BirdLife avdeling Oppland og lokallagenes aktivitet. Uten dokumentert kunnskap basert på systematiske mangeårige registreringer fra våre medlemmer, hadde vi i dag ikke oppnådd det vernet vi i dag har av Dokkadeltaet, Lågendeltaet, Totenvika, Svennesvollene og mange andre viktige trekk- og hekkeområder i fylket. Den kjempeinnsatsen våre medlemmer har bidratt med i form av systematisk kunnskapsbygging om fuglelivet i Oppland har båret frukter. Det arbeidet må fortsette og bli en fortsatt viktig del også av vår fremtidige aktivitet.
Dessverre har vi ikke bare hyggelig informasjon å gi. Så langt har vi anmeldt to skogeiere og Glommen Mjøsen Skog for ulovlig hogst av hønsehaukreir. Dette er grov miljøkriminalitet. Hønsehauken ble fredet i 1971 og en skulle tro at vi 52 år etter hadde kommet lenger i vern av hønsehauken som rødlisteart med bestandsnedgang. Tømmerselskapet har i etterkant innrømmet at de ved hogst av gammelskog har ødelagt ytterligere tre hønsehaukreir i Innlandet. Det blir spennende å følge etterforskningen hvor også Økokrim er koplet på. Vi har god kontakt med BirdLife sentralt i disse sakene.
Det er lokallagene som har ansvaret for kontakten og oppfølging av medlemmene gjennom tilrettelegging og involvering i aktiviteter. Vi oppfordrer dere som medlemmer å ta kontakt med eget lokallag hvis dere ønsker å delta mer aktivt eller har ideer om flere aktiviteter.
Vi trenger sårt hver eneste av dere som medlemmer. Det er dere som gjør at vi i dag kan si at vi er stolte av den aktiviteten BirdLife representerer.
Vi har følgende lokallag med lokallagsledere:
Hadeland lokallag v/Anne Gri Henriksen: Tlf.:  90666516. E-mail: annegri.henriksen@gmail.com
Valdres lokallag v/Rune Rødningen: Tlf.: 99799800. E-mail: runero@yahoo.no
Gjøvik, Land og Toten lokallag: v/Rolf Jørn Karlsen Tlf. 90164293. E-mail: rolfjorn@gmail.com
Sør-Gudbrandsdal lokallag: v/Margaret Eggen Tlf.: 47877905. E-mail: margareteggen@gmail.com
Sel og Ottadalen lokallag: v/Atle Kjærvik. Tlf. : 90193275. E-mail: kjatles51@gmail.com
Vi ønsker alle en fortsatt riktig god sommer med masse spennende fugleopplevelser.

Vennlig hilsen fra oss i styret
BirdLife Norge avdeling Oppland
Sommerbrev
Lappspurv ifra Åsdalstjørna Foto : R.Ø.