Hopp til hovedinnhold

BirdLife Oslo & Akershus

Andregangsbehandling av forslag til kommuneplanens arealdel for Nannestad 2023-2040

Nannestad kommune har i de seinere årene vedtatt omfattende utbygginger som har ført til store tap av arealer med natur og biologisk mangfold. Den mest alvorlige saken var raseringen av Bjørkemåsan, som medførte tap av en stor viktig lavlandsmyr som var hekkeplass for blant annet storspoven (kategori EN, Truet, i Norsk rødliste for arter 2021), og medfølgende store utslipp av CO2.

Av Håkan Billing, leder i BirdLife Oslo og Akershus

Publisert 10.12.2024

Andre utbygginger, særlig ved Moreppen, har også ført til tap av store naturarealer. Vi har i en rekke høringssvar protestert mot kommunens store arealforbruk, og har påpekt at kommunen må innse at denne utviklingen ikke er bærekraftig. Vi har derfor vist til at kommunen umiddelbart må sørge for å bli arealnøytrale, og at eventuelle utbygginger kun kan foregå på grå arealer.

På bakgrunn av dette er den reviderte versjonen av kommuneplanens arealdel sjokkerende. Her legges det opp til en dramatisk økning i arealforbruket. Forslagene til nye utbygginger gjør Nannestad til en av verstingene i naturtap i nasjonal sammenheng, og tyder på at en del av politikerne i Nannestad ikke har tatt innover seg alvoret i naturkrisen.

Med dette utkastet til arealdel av kommuneplanen er Nannestad svært langt unna å bli arealnøytrale, og enda lenger unna å oppfylle målene i FNs naturavtale om 30 % vern av natur innen 2030 og at 30 % av all natur som er delvis ødelagt skal være restaurert innen 2030.

Saken ligger på kommunens nettsted, her >>.

Vårt høringssvar lastes ned fra lenken under.

Se sakens dokumenter under Høringer hos BirdLife OA

Nannestad
Nannestad kommune FOTO: WC / Bjørn Christian Tørrissen