Hopp til hovedinnhold

BirdLife Sogn og Fjordane

Nattsangerturer i Sogn og Fjordane

En del fugler er mest aktive når de fleste av oss tobeinte sover godt under dyna. Natta mellom 21 og 22. juni inviterer vi til nattsangerturer flere steder i fylket.

Av Anders Braanaas

Publisert 04.06.2019

Nattsangerturer i Sogn og Fjordane 21-22/6 2019

I fine sommernetter  kan enkelte arter holde det  gående non stopp til det lysner av dag. Nattergal er vel den klassiske nattsanger, og sjelden her på Vestlandet, men hørt både i Vik i Sogn og i Vågsøy de seinere år. Av andre spesielle nattsangere som en kan oppleve i Norge  er sivsanger, gresshoppesanger, myrsanger, rørsanger,  vaktel, åkerrikse, myrrikse og vannrikse  Men også  rørsanger, busksanger, sumpsanger, elvesanger,   trostesanger eller rørdrum og  nattravn hvis man er særlig heldig.

En kan ikke regne med å se noen av artene, så det er lurt å øve seg litt på lydene før turen, siden birdid.no er et bra alternativ.

Sjekk for eksempel ut åkerrikse : https://www.birdid.no/bird/eBook.php?specieID=1957

Eller sivsanger som er en art vi får høre i Askvoll : https://www.birdid.no/bird/eBook.php?specieID=1700

 Utbredelsen av de fleste av disse artene er liten, tilfeldig  og lite undersøkt i Sogn og Fjordane. Siden de aller fleste av disse fuglene er trekkfugler som kommer seint til Norge om våren  er juni en god til for å sjekke ut forholdene. Mange av den holder seg rundt våtmarker og kulturlandskap, og tiden fra 23.00 til 06.00 om morgonen er den rette for nattsangerturer.

NOF Sogn og Fjordane har valgt natta mellom 21-22 juni som årets nattsangerturnatt. Denne natta kommer vi til å ta turer ut i sommernatta flere steder i fylket. Mange av styremedlemmene våre blir med, og det er bare å hive seg rundt hvis du vil ha en spesiell opplevelse. Det blir å farte litt rundt, og stoppe , lytte og ta noen kortere avstikkere i terrenget der det kan være lovende. 

 

Utgangspunkt for turene blir 

Askvoll sentrum (Småbåthavna). kl 23:00 Kontakt Anders Braanaas 40103521

Vik i Sogn.  Kontakt Jan Ove Sagerøy 91721073

Indre Sogn. Torbjørn Hasund 93004685

 

Følg med på Facebook for oppdatering på klokkeslett og evt avlysning pga værforhold.

 

 

 

 

 

Åkerrikse
En åkerrikse holdt seg på Gjørøy i Bulandet hele juni og juli 2018. FOTO: Anders Braanaas