Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Flott jubileum for Lista Fuglestasjon!

Jubileumshelga til Lista Fuglestasjon ble en udiskutabel suksess. Værgudene viste seg fra sin beste side og skapte den ramme som arrangørene ønsket seg. En hektisk helg inneholdt åpningsseremoni for Slevdalsvannet friluftsamfi, fuglepub med quiz, Lista Bird Race, utstilling av fuglekunst, omvisning ved Lista Fuglestasjon, jubileumsmiddag og mye mer!

Av Magne Myklebust

Publisert 31.08.2015

Jubileumshelga til Lista Fuglestasjon ble innledet ved at klima-og miljøminister Tine Sundtoft offisielt åpnet uteauditorium og observasjonstårn ved det nyrestaurerte Slevdalsvannet. Mange hadde turen til åpningen, som var et flott arrangement med taler og kunstneriske innslag. Etter arrangementet i Slevdalsvannet ble ministeren invitert ned til Lista Fyr hvor Jan Erik Røer presenterte virksomheten til Lista Fuglestasjon. Det hele var en godt regissert seanse som en travel minister åpenbart satte pris på.

Fredag kveld var det fuglepub med quiz i befalsmessa på Lista Flypark. Det var 10 lag med totalt 45 deltakere som ble utfordret av quizmaster Bjørn Olav Tveit, som på kyndig og retorisk vis presenterte spørsmålene utover kvelden. Konkurransen ble kalt «Kikk og bruk – en spørrelek for fuglekjennere», og den tok til dels utgangspunkt i den ett år gamle boka «Kikk og bruk - hvordan se på fugler», forfattet av den samme Tveit og Bjørn Ove Høyland. Etter mange utfordrende spørsmål var det jevnt mellom de beste lagene, men til slutt ble et lag bestående av Morten Tjemsland, Øivind Egeland, Håvard Trygsland og Karl Thorvaldsen behørig premiert som seierherrer.

Lørdag var den store feltdagen. Det var oppmøte kl. 05:45 ved turistinformasjonen på Lista Fyr for de som skulle delta på Lista Bird Race. Her skulle man sette sammen lag som skulle registrerte flest mulig arter i Farsund kommune mellom kl. 06 og 18. Det var 8 lag med totalt 32 deltakere i konkurransen. NSKFs representanter Bjørn Olav Tveit og Øivind Egeland var dommere i konkurransen. Lagene registrerte totalt 135 arter i Farsund kommune denne dagen, og det krevdes hard jobbing å passere 100 arter pr. lag. Det klarte imidlertid flere lag, og laget som kalte seg «Grimsby Town» klarte hele 117 arter! Deltakerne på laget har alle Grimsby til etternavn, og heter Geir, Kjell, Markus og Benjamin.

Samtidig som Lista Bird Race pågikk, var det mulig å delta på virksomheten til Lista fuglestasjon – det være seg både sjøfugltelling og ringmerking. Her fikk de som ønsket det kyndig veiledning av stasjonssjef Aïda López García og resten av staben ved stasjonen. Kl. 13 åpnet fuglekunstnerne Øivind Egeland, Jose A. Sencianes Ortega og Axel Thorenfeldt sin utstilling i Galleri Lista Fyr. I Fyrhagen var det stands med Nikon og Stavanger Foto. Her var det gode festivaltilbud for de som handlet, og Arnt Ove Jøsang fra Stavanger Foto ga også gode tips om naturfotografering til de frammøtte.

Om kvelden var det jubileumsmiddag for Lista fuglestasjon, og 74 personer hadde meldt sin ankomst til middagen. Blant flere talere var ordfører Richard Ivar Buch i Farsund kommune og miljøverndirektør Ørnulf Haraldstad ved Fylkesmannen i Vest-Agder. Jan Erik Røer presenterte også bilder på storskjerm fra hele virksomhetsperioden til stasjonen. Etter middagen var det klart for å kåre norgesmester i fuglekikking. Det ble gjort ved at deltakerne fra de beste lagene i Lista Bird Race på nytt ble testet med vanskelige bilder som skulle identifiseres til art, men også bilder av fugleflokker som ganske raskt skulle estimeres til antall. Til slutt var det mandalsornitologen Klaus Maløya Torland som satt igjen som vinner av konkurransen, og kan rettmessig smykke seg med tittelen norgesmester i fuglekikking.

Mens lørdag var den store feltdagen, skulle søndag være publikumsdagen. Mange valgte å starte dagen i Slevdalsvannet, der Jan Erik Røer ledet an i søket etter utflyvende kjerrhauker som hadde hatt vannet som nattekvartér. Sivhauk ble sett, og mens steppehauken glimret med sitt fravær i Slevdalsvannet fra morgenen av så skulle flere stifte bekjentskap med arten på Lista utover dagen. Jan Erik Røer ga også de frammøtte omvisning i det planlagte ringmerkingsområdet ved noen gamle militærbygg som ligger kloss inntil Slevdalsvannet. Her var det mye fugler i terrenget, og potensialet for nettfangst var åpenbart meget stort. Sivsanger og rørsanger var blant artene som ble sett her. Det blir spennende å følge med på det videre arbeid ved dette området!

På Lista fyr var det planlagt mange arrangementer på søndagen. Akkurat som dagen før kunne man delta på sjøfuglkikking og ringmerking godt assistert av stasjonspersonalet. Fra kl. 12 var det fugleaktiviteter for barn og nybegynnere, der man bl.a. kunne delta på mini-birdrace ved Fyret. Målet for de som deltok var å finne 15 fuglearter i fyrområdet, og her vanket det også premier til deltakerne. Finværet hadde fått mange til å ta turen utover til Lista Fyr, og Jan Erik Røer kan fortelle at om lag 800 besøkende var innom fyrområdet denne flotte sensommerdagen!

De mange frammøtte kunne også få se fuglekunst av høy klasse. Øivind Egeland, Jose A. Sencianes Ortega og Axel Thorenfeldt startet dagen med å tegne på Fyrbakken kl. 08, og kl. 11 var det tegneworkshop for de som ønsket å lære å tegne fugler. Der fikk man hjelp av tre kunstnere som virkelig kunne sitt fag. Utstillingen til de tre kunstnerne kunne også på søndagen beskues i Galleri Lista Fyr.

I Gallerihagen var det café både lørdag og søndag, og med over 800 besøkende i fyrområdet på søndag var det rimelig trangt om plassen inne i hagen! Her var det som dagen før også stands for Nikon og Stavanger Foto, og Nikon-fotografen Roy Mangersnes holdt foredrag i Galleri Lista Fyr kl. 14. Natur og Fritid hadde også stand i Gallerihagen - med gode jubileumstilbud. Butikken på Borhaug var i tillegg åpen denne helga.

Det er all grunn til å berømme Jan Erik Røer, Aïda López García og andre aktører fra Lista fuglestasjon med et svært vellykket arrangement. Her har det blitt jobbet mye og bra, og det var nok mange fornøyde deltakere som vendte hjem til sine respektive hjemsteder med flotte minner fra Lista.

Slevdalsvann friluftsamfi
Slik ser det nye friluftsamfiet ved Slevdalsvannet ut. Her var det offisiell åpning fredag 28. august ved klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Mange fuglekikkere var innom i løpet av helga, og kunne notere seg for bl.a. steppehauk. FOTO: Magne Myklebust
Fuglequiz fredag 28. august 2015 Lista
Det var mange erfarne ornitologer som deltok på fuglequiz i forbindelse med jubileumshelga til Lista fuglestasjon. Det er derfor en aldri så liten bragd å gå av med seieren i et så kvalifisert selskap. Quizmaster Bjørn Olav Tveit (t.v.) deler her ut premier til vinnerlaget, som fra venstre består av Karl Thorvaldsen (nr. 2 t.v.), Morten Tjemsland, Øivind Egeland og Håvard Trygsland. FOTO: Magne Myklebust
Klaus Maløya Torland - norgesmester i fuglekikking
Klaus Maløya Torland (t.v.) fra Mandal ble norgesmester i fuglekikking, og får her gratulasjoner fra Gunnar Gundersen. FOTO: Magne Myklebust
Gallerihagen Lista
Det var godt frammøte i Gallerihagen! Her var det café, men også stands for Nikon, Stavanger Foto samt Natur og Fritid. FOTO: Roar Solheim
Fuglekunstnere i aksjon
Axel Thorenfeldt (nr. 2 f.v.), Øivind Egeland (stående i midten) og Jose A. Sencianes Ortega (stående t.h.) hadde både utstilling og tegneworkshop jubileumshelga. Her får de som ønsker å lære om fugletegningens edle kunst den best tenkelige assistanse! FOTO: Magne Myklebust