Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Det er klart for Fuglenes dag 2023!

Er du klar for Fuglenes dag? BirdLife Norge ønsker å promotere organisasjonen og den flotte fuglehobbyen i forbindelse med Fuglenes dag. Hovedarrangementet er satt til siste helga i mai, men våre fylkesavdelinger og lokallag kan velge en annen dag dersom den passer bedre. Alt lørdag 13. mai og søndag 14. mai går de første arrangementene av stabelen i Oslo og Akershus.

Av Marte Jystad

Publisert 10.05.2023

Fuglenes dag ble etablert som en fast aktivitet i BirdLife Norge fra og med mai 2010. Målet er å fremme interessen for fugler blant folk flest og presentere BirdLife Norge som en naturvernorganisasjon gjennom forskjellige typer arrangement.

Følgende arrangement er planlagt så langt:

Lørdag 13. mai

BirdLife Nittedal lokallag: Fuglenes dag markeres med stand og lokale fuglevandringer. lørdag kl. 09.00–13.00, Mosenteret, Mattias Skytters vei 2, 1482 Nittedal.

Søndag 14. mai

BirdLife Nesodden lokallag: Fugletur i Røerskogen og ringmerking i Nesoddparken. Passer for hele familien. Kl. 08.00–11.30, Nesoddparken, Løeshagaveien 49, 1450 Nesoddtangen.

BirdLife avd. Oslo og Akershus: Fuglenes dag markeres med blant annet korte turer, foredrag, minikurs og aktiviteter for barna. Kl. 11.00–16.30, Østensjøvannets fugleobservasjonsbu, Østensjøvannet, Oslo kommune.

BirdLife Asker og Bærum lokallag: Kl. 09.00–12.00 ved Lilløyplassen Naturhus. På denne tiden er de fleste trekkfuglene tilbake, hekkingen er i full gang hos flere arter, og vi tar noen runder i terrenget for å se om vi kan finne noen spennende arter. Hvis forholdene ligger til rette for det, vil det også kunne pågå ringmerking fra morgenen av, så vi kanskje kan få nærkontakt med noen av småfuglene som ellers har for vane å stikke seg bort i busker og kratt. Det kan også passere trekkende rovfugler over hodene våre. Vel møtt!

BirdLife Øvre Eiker og omegn lokallag: rusletur for allmennheten i nærheten av Hokksund, kl. 12.00–15.00 med start fra parkeringsplassen ved krysset Skotselvveien. Se mer info på deres hjemmeside.  


Søndag 21. mai

BirdLife avd. Vestfold: fuglesangtur i Gullkronene kl. 09.00. Deretter «åpen dag» på Besøkssenteret på Holmen. Vi har fuglekassesnekring, utstilling, ringmerking og fugleguiding i Ilene naturreservat. Besøkssenter våtmark Ilene i Tønsberg. 

Torsdag 25. mai

BirdLife Lofoten lokallag: Fuglefrokost (kl. 07.00–09.00) for alle interesserte ved Storeidvatnet og fugletur i Leknes våtmarkssystem IBA i samarbeid med Vestvågøy kommune og Mental Helse Vestvågøy kl. 10.

Fredag 26.mai - søndag 28. mai

BirdLife avd. Nordland og BirdLife Bodø lokallag: overnatting og samling på Kjerringøy: klikk inn på programmet for å lese mer om turen.

Lørdag 27. mai

BirdLife avd. Østfold: Kl. 09.00–14.00 arrangeres Fuglenes dag ved Rokkevannet. Parkering ved Rokke kirke. Kontaktperson Tore Hoell (41 62 77 55). Ringmerking ved Knut Tronsen. 

BirdLife Sør-Gudbrandsdal lokallag: Kl. 10.00–13.00 arrangeres Fuglenes dag på Sanna. Oppmøte P-plassen ved Sanna (Nord-Mesna før Mesnali).

Midt-Troms Naturlag: Feiring av Fuglenes dag med stand kl.10:00-14:00 i Bardufoss sentrum.

Søndag 28. mai

BirdLife Haugaland lokallag: tur til Utsira kl.10.30 med turguide på båtturen fra Garpaskjærskaien i Haugesund og ut til Utsira. Båtturen er gratis for både bil og passasjerer. Da det er Sira-dager, er det lurt å sette bilen i Haugesund. Ta med hele familien

BirdlLife Øvre Eiker og omegn lokallag: Feiring av Fuglenes dag kl. 10.00-13.00 ved Fiskumvannet.

BirdLife Buskerud: inviterer til tradisjonell lokalitetskonkurranse - Meld deg på konkurransen til Steinar Stueflotten (sstuef@broadpark.no) eller SMS til 913 34 123). For mer info se deres nettsak

Mandag 29. mai

BirdLife Stjørdal lokallag: Diverse aktiviteter i perioden 07.00–12.00: Fuglesangtur, konkurranse, informasjon om BirdLife Norge. Håmmårsbukta friluftsområde, Håmmårsbukta, Stjørdal, Norge.

Onsdag 31. mai

BirdLife Sunnhordland lokallag: Nybegynnerkurs i fuglesang med oppmøte kl. 17.30 på Bømlo VGS (på Leite) rom A105. Her er du velkommen for å lære deg å gjenkjenne de forskjellige sangene til fuglene som er både morsom og nyttig. Det blir en innføring i de vanligste sangfuglene etterfulgt av en tur i nærområdet for å lytte etter sangfugler. Ta med kikkert om du har, det vil gjøre opplevelsen enda rikere.  

Andre arrangementer i mai og i tiden som kommer finner du i BirdLife Norges aktivitetskalender. Denne er i tillegg publisert i Vår Fuglefauna og Fuglevennen.

Fuglenes dag
Glade barn med hvert sitt eksemplar av Fuglevennen. Det er slikt vi vil se mer av i forbindelse med Fuglenes dag!  FOTO: Ingvald Ekeland
Fuglenes dag Holmen, Tønsberg
På Holmen i Tønsberg blir det arrangement på Fuglenes dag søndag 21. mai. Det blir fuglekassesnekring der også i år! FOTO: Finn Hauge
Fuglenes dag Østensjøvannet, Oslo 2022
BirdLife Oslo og Akershus slår alltid på stortromma under Fuglenes dag, her fra Østensjøvannet i mai 2022. Årets arrangement i Oslo er flyttet fram i tid, og merk deg at det går av stabelen alt søndag 14. mai. FOTO: Håkan Billing