Hopp til hovedinnhold

BirdLife Oslo & Akershus

Ikke bare fugl i lufta på Fuglenes dag ved Østensjøvannet i Oslo

Fuglenes dag 2019 ble avholdt søndag 26. mai ved Østensjøvannet i Oslo, i samarbeid med Østensjøvannets Venner. Det blåste kraftig, og det ble vurdert å måtte avbryte arrangementet. Men vi kjørte programmet med ødelagt foredragstelt.

Av Håkan Billing, leder i NOF OA

Publisert 27.05.2019

Omlag 350 personer møtte opp på arrangementet, som var godt profilert med plakater og annonsering på Facebook. Vindkast opp mot kuling i begynnelsen førte til litt problemer. Et telt blåste avgårde, og det store foredragsteltet ville absolutt ikke holde seg på plass. I de verste vindkastene måtte flere personer holde teltet nede. Vi bardunerte skikkelig på vindsida. Men så snudde vinden og da var bardunene ikke til hjelp, heller tvert imot. Hele teltet flyttet seg plutselig tre meter. Et rakk med lydmikser blåste i bakken. Da fjernet vi veggene. Så kom nok et vindkast, og hele taket revnet. Da var det bare å fortsette uten telt. Litt vrient å se skjermen uten teltvegger som dempet lyset. Men vi kjørte programmet, og publikum ga inntrykk av å være fornøyd.

  • Finn Gulbrandsen fra Østensjøvannets Venner holdt foredraget «Park eller naturområde?», og belyste utfordringene med at enda flere mennesker vil komme til vannet i fremtiden. Kanalisering av ferdselen vil bli viktigere.
  • Roger Brendhagen fra Foto.no holdt et lite kurs om hvordan man tar bedre fuglebilder.
  • Amund Kveim fra Besøkssenter våtmark Oslo fortalte om våtmarkssenterets rolle ved Østensjøvannet.
  • Trygve Danbolt Øygard fra OA ringmerkingsgruppe merket fugl hele dagen, og holdt et foredrag om hvilken nytte ringmerking har for forskning og viten.
  • NOF OAs leder Håkan Billing holdt minikurs i fuglesang, og minikurs i hvordan man finner fuglene i naturen.

Det var to korte fugleturer ledet av Håkan Billing, hvor alle fikk låne kikkert og mulighet til å se vannfugl i teleskop.

I barneteltet fikk man øve seg på origami og brette toppdykker, tegne og male fugler, svare på ja/nei-quiz om fugler og andre morsomme aktiviteter. Hele dagen var det fuglebingo med trekning av premier to ganger.

Natur og Fritid, Foto.no og Leica Store Oslo viste frem mange av sine produkter. Selvsagt var Fugleteltet spekket med varer, og det var også teltet til Østensjøvannets Venner. Østensjø Husflidlag sørget for kaffe, te og nystekte sveler med syltetøy og rømme.

Fuglerapport på nofoa.no

Programplakat Fuglenes dag 2019
Etter at foredragsteltet ble blåst i filler, fortsatte vi programmet som ingenting hadde skjedd. FOTO: Håkan Billing
Taket blåser i stykker
Så blåste taket til foredragsteltet i filler. FOTO: Håkan Billing
Tøffe karer fra Foto.no
Tøffe karer Foto.no lot seg ikke skremme av litt vind! Her Arash Taheri og Roar Sandvik. Roger Brendhagen var ute i bushen med fotolystne deltakere. FOTO: Håkan Billing
Foredrag om Østensjøvannet
Finn Gulbrandsen holder foredrag om hvor sårbart området er. FOTO: Håkan Billing
Kalibrering av kikkert
NOF OAs leder Håkan Billing viser hvordan man kalibrerer kikkerten. FOTO: Jan Erik Haugen
Russekål
Amund Kveim fra Besøkssenter våtmark Oslo viser frem russekål – en svartelistet plante som bekjempes ved Østensjøvannet FOTO: Håkan Billing
Flaggspett
Trygve Danbolt Øygard holder frem en flaggspett som har gått i fangsnettet. FOTO: Håkan Billing
Ringmerking
Trygve Danbolt Øygard demonstrerer ringmerking foran skuelystne barn. Datter Maria assisterer. FOTO: Håkan Billing
Fuglenes dag, Østensjøvannet 2019
Den lille teltbyen ved Østensjøvannet tiltrakk 350 fugleinteresserte personer. FOTO: Håkan Billing
Fugleguiding
Håkan Billing informerer foran den ene korte fugleturen ved vannet. FOTO: Jan Erik Haugen