Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

BirdLife Finnmarks feiring av Fuglenes dag

En årelang tradisjon holdes i hevd i slutten av mai hvert eneste år på Stabbursnes Naturhus i Porsanger, Finnmark. Fuglenes dag ble markert lørdag 27. mai med foredrag på Naturhuset, før vi dro til Valdakmyra for å se på «hovedpersonene» – nemlig fuglene!

Av BirdLife Finnmark

Publisert 01.06.2023

Det er stadig flere deltakere år for år, og denne gangen møtte det opp nesten 50 personer. Tomas Aarvak kickstartet arrangementet med et spennende, engasjerende og overraskende foredrag. Ikke bare fikk de oppmøtte høre om dverggåsa – Valdaks signaturart, men bl.a.:

  • Hvor intelligent er fugler? Og hva med blekkspruten?
  • Hva spiser havørna?
  • Hvorfor flytter krykkjene til byen?
  • Spiser laksanda opp all lakseyngelen? Og mye mer…

Et lærerikt foredrag som plantet nye tanker i hodet på mange, understreket av foredragsholders fargerike og kreative hodeplagg (se bilder). Fylt med ny viten dro store og små, unge og gamle, av gårde til fuglebua på Valdak.

Været var med oss – sola skinte om kapp med spillende brushaner på myra. Flere tusen polarsniper fløy i formasjon ute i flomålet, storspoven holdt sin konsert. Ti dverggjess beitet i strandsona, og en jordugle jaktet fra skogholtet. Som om ikke det var imponerende nok var det traner, lappspover, myrsniper, stjertand, brunnakke, krikkand, laksand, grågås, gluttsniper, temmincksniper og gravand for å nevne noen arter. I buskene rundt fuglebua var det bjørkefink, grønnfink, løvsanger og blåstrupe.

De flotte folkene fra Naturhuset sørget for servering av kaffe og pølser.

Mange lot seg friste til å bli med på søndagens ekskursjon til Veidnesklubben, en av de mest spennende rasteplassene for vadefugler i Finnmark. Etterpå høstet vi mange godord om turen – men se det får bli en annen historie. 

 

 

Foredragsholder Tomas Aarvak
Foredragsholder Tomas Aarvak iført stilig dverggås-caps. FOTO: Randi Blix Sivertsen
Jordugle
Jaktende jordugle var ett av mange høydepunkt. FOTO: Randi Blix Sivertsen
Fuglekikking
Ut å se på fugler! FOTO: Randi Blix Sivertsen
Polarsniper
Flere tusen polarsniper ble sett! FOTO: Randi Blix Sivertsen
Myrsnipe
Myrsnipe i fjæra. FOTO: Randi Blix Sivertsen
Folk på foredrag
Foredrag på Stabbursnes Naturhus i forbindelse med Fuglenes dag. FOTO: Randi Blix Sivertsen