Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Innholdsrikt julemøte på Kroverten

Terje Moens historier og flotte bilder av stormsvale, avosett, eremittsnipe og mye annet, bidro til at foreningas tradisjonsrike julemøte på Kroverten nok en gang ble en suksess.

Av Helge Venaas

Publisert 01.12.2018

Etter et deilig måltid med det man kan ønske seg av julemat og hyggelig prat om fugl og folk i kaféen, trakk de 32 deltakerne opp i vårt vanlige møterom. Der delte leder ut en liten oppmerksomhet til Tore Gryting Andersen og Sven Inge Marcussen som trådte ut av styreverv etter årsmøtet i vår.

Deretter var det duket for et av kveldens høydepunkt, nemlig en reise med Terje Moen gjennom 9 fylker og enda flere flotte fugleopplevelser. Han begynte i Aust-Agder med Inger Berggrens avosett fra Tromlingene og endte opp med polarsvømmesnipe på Svalbard. Underveis fikk tilhørerne ikke bare se fugler mange av oss ikke ante fantes, men også høre historier fra turene. Mange av dem vitnet om det fine miljøet vi er en del av, som for eksempel da Sven Inge holdt oppsyn med ei haukugle helt til Terje hadde kjørt halvannen time for å se den han også. Han rakk akkurat å få opp kameraet og knipse de nødvendige bildene før ugla tok av! En annen gang var det Atle Espen Helgesen og Renate Berg som bidro til at Terje og broren Kjell fikk en unik opplevelse da de fikk være med på nattlig ringmerking i Brekkestø på sensommeren. Håpet var å få se havsvale, og det fikk de, men så kom det utpå natta enda en fugl flygende rett forbi hodet til Terje og videre inn i nettet: En stormsvale! Under foredraget ble det stilt spørsmål, kommentert og supplert fra salen, og jeg tror de fleste ble både inspirert og litt klokere. Til de inspirerte understreket Terje at det bare var å ta kontakt om noen ville ha tips eller råd før en fugletur.

Fugl ble fulgt av folk da Tor Erik Nævestad viste bilder av deltakere fra forskjellige av foreningas turer og møter. De fleste av oss kjente igjen mange blide fjes, ikke minst vårt eget.

Jan Helge Kjøstvedt var nestemann på programmet. Han orienterte om den lokale rapport- og sjeldenhetskomitéen (LRSK) og kunne fortelle at de var i ferd med å ta igjen et etterslep i arbeidet. Rapportene t.o.m. 2015 er nå ferdigbehandlet og de håper å være ajour i løpet av 2019. På spørsmål fra salen om hvem som skulle rapportere sjeldne funn, ble det svart at det i utgangspunktet er den som finner fuglen, men at det var bedre med en rapport for mye enn en for lite. 

Jubileumsboka var deretter tema, og Jan Helge informerte om at bokkomitéen hadde laget en adresse der medlemmen kunne komme med innspill: nofaa.bok@gmail.com. De ønsket blant annet idéer til innhold og boktittel. Bilder og annet man tenker kan være med i boka for å dokumentere NOF avd. Aust-Agders historie, kan sendes til samme adresse.

De allerede mette møtedeltakerne ble oppfordret til å ta seg en julekake og en kaffe til mens loddsalget foregikk. Og mens Mette og Hege solgte lodd gikk praten som den pleier; noen fjær ble diskutert på den ene sida, på den andre viste Oddvar Torvolt bilde av kattugleungene på tomta og overalt satt historiene løst. Og pengene satt også løst hos alle i håp om å vinne en av det fine premiene. Det vanket kalendere, fuglefrø, fuglekasser, bøker, en bunt tyrived til opptenning m.m. til de heldige. Men heldige må vi vel uansett kalle oss alle sammen, om vi vant eller ei, fordi vi fikk være sammen og dele opplevelser denne novemberkvelden.

Terje Moen forteller om årets fugleopplevelser
Terje Moen forteller om årets fugleopplevelser. FOTO: Helge Venaas
Fjær
Stephen, Rolf Jørn og Inger diskuterer fjær. FOTO: Helge Venaas
Kattugleunger
Oddvar Tørvolts kattugleunger. FOTO: Oddvar Tørvolt