Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Stemningsrapport fra fylkesforeningens julemøte 2023

I alt 31 fugleinteresserte frammøtte satte hverandre i stevne på det tradisjonelle julemøtet til fylkesavdelingen i Aust-Agder på Grimstad vertshus fredag 24.november. Dette er et arrangement med tradisjoner helt tilbake til foreningens første år tidlig på 1970-tallet og de sagnomsuste julemøtene på Holt Landbruksskole.

Publisert 07.01.2024

Forsamlingen inkluderte veteraner som har vært med helt siden foreningens oppstart, oss som har hengt oss på underveis på et eller annet tidspunkt og til noen av de aller friskeste skuddene på medlemsstammen. Praten gikk livlig ved bordene mens vi ventet på at julebufféten ble klargjort, og den nådde ytterligere høyder underveis i måltidet. Gamle kjente utvekslet nytt siden sist, og nye bekjentskaper ble stiftet. Hovedinnslaget denne kvelden var Kjell Klunglands oppsummering av sine kjerrhaukopplevelser i 2023. Vi fikk servert bilder av både sivhauk, myrhauk og steppehauk i ulike varianter av alder og kjønn. De fleste var fra våre egne områder, mens noen var tatt i våre nabofylker. Kjell mange småhistorier innrammet av hans sedvanlige karakteristiske tørrvittige kommentarer gav presentasjonen en egen dimensjon. Etter hvert var det tid for kveldens kulturelle innslag. Ole Eikaas bidro med deklamering av et bevinget dikt til ettertanke av Knut Hamsun og høstet applaus fra forsamlingen. Arne Flor viste deretter et par korte videosnutter, blant annet av en nysgjerrig hjort som drev et øyeblikks nærstudie av viltkameraet hans! Og Knut Olav Raen bidro med «lek med fuglenavn» som gav noen artige navneforvirringer og snurrige kombinasjoner, noen selvopplevde og andre hentet fra andre kilder. Kjenner du for eksempel til «trekkryper»? Det er jammen ikke lett å vite hvor man skal legge trykket i uttalen av fuglenavn. Slikt kan det misforståelser av! Denne delen av arrangementet ble avsluttet med en konkurranse laget av Roar Solheim, også et etter hvert tradisjonsrikt innslag på disse møtene. Årets utfordringer var en blanding av fuglelyder og fuglefjær. Førstnevnte ble ekstra utfordrende på grunn av dårlig pc-høyttaler, mens fjærene var krevende nok i seg selv for de fleste av oss. Både gjøk, hubro, svartspett og nattravn var blant fjærmaterialet som skulle artsbestemmes. Kvelden ble som sedvanlig avsluttet med loddsalg og påfølgende trekning med utdeling fra et rikholdig gevinstbord, blant annet med deltagernes medbrakte gevinster. I år hadde vi også fått noen flott fuglebøker fra vårt medlem Jan Kløvstad i Bokbyen i Tvedestrand til utlodningen.

Dette var høstens andre møte på Vertshuset. I oktober ble det holdt et todelt temamøte her om henholdsvis vipeprosjektet i Aust-Agder og om digital bildebehandling/lagring. Lokalet i andre etasje egner seg godt til vår bruk, men det spørs om ikke en ny projektor må anskaffes om vi skal fortsette å ha møtene her iframtida… Kjell Klunglands mange flotte kjerrhaukbilder ble på ingen måte rettferdiggjort av framviserutstyret. Som seg hør og bør hadde klokka for lengst bikket 23 da forsamlingen løste seg oppog trakk ut i novembermørket hver til sitt – og forhåpentligvis lyse til sinns!

Julemøte 2023
Roar Solheim underholder forsamlingen FOTO: Jan Helge Kjøstvedt