Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Turrapport Hovekilen 28. januar 2024

God stemning og en god del fugl i Hovekilen siste helg i januar!

Av Arne Heggland

Publisert 04.02.2024

Mildværet hadde redusert snømengdene mye, og kilen var neste isfri. Det lå derfor godt til rette for fuglekikking i Hovekilen søndag 28. januar. Været var også ganske bra, men litt mye vind fra sør-vest er alltid utfordrende på denne lokaliteten. Bølger kan gjøre observasjon litt utfordrende, og det blir ganske kaldt og surt! Syv fuglekikkere  møtte opp, flest Arendalitter. Men det var hyggelig at noen hadde tatt turen fra Tvedestrand, Grimstad og Birkenes. Ytterligere et par deltakere dukket opp etterhvert, slik at vi ble ni stykker totalt. Vi startet med et lengre stopp på den lille odden rett ved parkeringen. Her er det veldig godt utsyn til store deler av kilen. Det er alltid en del fugl i Hovekilen vinterstid. Vi noterte raskt ca 10 sjøorrer, noen svartender, flere siland, noen ærfugler, et par kvinandflokker og en stor flokk med stokkender. Den ene ho-farga stokkanda hadde en veldig mørk fjærdrakt som gav assosasjoner til den amerikanske arten rødfotand. Men vi slo oss til ro med at det var en mørk variant av vår hjemlige stokkand. Tre-fire lomvier fisket ivrig i Hovekilen, og det dukket opp noen toppender. Flere storskarver hadde, som vanlig, tatt oppstilling på skjærene vis a vis observasjonspunktet. Flere individer av arten fisket ivrig i de dypere delene av Hovekilen. Et stykke unna, i gruntvannet i retning Flangeborg og Nerte, oppdaget vi også knoppsvaner.

Kaklingen fra to grågjess var første møte med arten dette året for flere av deltakerne. Da et par grågjess på karakteristisk vis tok oppstilling oppå holmene i kilen var det "litt vårlig" et øyeblikk. Det var imidlertid mest vinterlig! Flere deltakere måtte på med mer tøy i den halvsure vinden. Vi måtte konstatere at mer uvanlige gjester fra tidligere i vinter manglet denne dagen. Det var også stille i Hoveskogen; en flokk grønnsisik var bortimot det eneste av "småfaul".

Men praten gikk livlig, stemingen var god og alle var enige om at vi måtte prøve lykken litt lenger ut langs folkestien. Der ser vi andre deler av området - både gruntvannsområdene ved Gjessøya og "Øddegapet" der kilen møter storhavet. Vi beveget oss langs stranda, og kunne snart konstatere at noen gråtroster tok samme vei! Ikke mange av det slaget om vinteren... Vi rigget oss opp på plattingen utenfor Rødekorshytta, med kaffe og teleskoper. En nydelig laksand hann fanget raskt oppmerksomheten. Plutselig ble det mye fugl i lufta. Vi håpet at en rovfugl skulle vise seg, men den gang ei.... Dessverre var det lite nytt å se fra dette punktet, bortsett fra laksandhannen... Sjøorre, svartand og ærfugl sveipet forbi på vei inn og ut Øddegapet. Ytterligere noen grågjess tok en runde over kilen. 

Et par turdeltagere vendte snuten hjemover, mens vi andre satte kursen mot utsiktspunktet på Såda. Utover havet var det stille; noen toppskarver fisket iherdig på grunnene utenfor Markopskjæra, men ellers var det ingen nye turarter å hente. 

Følget løste seg opp mellom halv ett og ett. Hovekilen og Hoveodden er alltid en fin plass for fuglekikking, men det veksler fort. I dag var det ganske mye fugl i området, men flere forventa sjøfuglarter manglet likevel på artslista... Neste gang...!! 

Ærfugl
En ærfuglhann. Flere slike ble observert på turen. Dette bildet er imidlertid tatt i Hovekilen ved en annen anledning FOTO: Arne Heggland