Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Før fuglene kommer - Strandryddedag på Tromlingene

"Våre strender" arrangerte strandryddedag på Tromlingene søndag 10. mars, og de oppmøtte fikk en solrik dag på denne flotte øya. Styret i NOF avd. Aust-Agder hadde tidligere vedtatt å oppfordre medlemmene til å stille opp på slike arrangementer, heller enn å arrangere noe tilsvarende selv. Dugnadsgjengen fikk ryddet store deler av øyas strandlinje i løpet av de fem timene de var ute.

Av Helge Venaas

Publisert 11.03.2019

Roger Ehnebom i Våre strender hadde klokelig utsatt strandryddedagen fra lørdagens snødrev to søndagens sol fra nærmest skyfri himmel, så rammen rundt arrangementet var perfekt. Flere medlemmer av NOF avd. Aust-Agder hadde latt seg lokke til å bli med, ikke bare for å samle plast, men også fordi Tromlingene er en svært spennende fuglelokalitet. Undertegnede hadde for eksempel stort håp om å registrere sin art nummer hundre for øya. På brygga på Skarestrand ble båten lastet med sekker, drikke, nistepakker fra Prana kafe og store og små frivillige.

Vell fremme på øya informerter Roger om opplegget og at det var tre områder som ikke skulle ryddes, for der skulle det seinere på våren forskes i plastsøppelproblematikken. Gruppa ble delt i tre lag som fordelte seg på forskjellige plasser. Tre fugleinteresserte meldte seg til å ta strekket fra den snødekte Melkevollen og over til rullesteinsbåndet som knytter øyene sammen. Ned mot vannet var det heldigvis ikke snø igjen. Etter å ha skrittet opp de hundre meterne som skulle forskes på, begynte vi å plukke plast mellom rullestein og i tangvoller. De store objektene var antakelig skylt bort av uvær, men småbiter var det nok av. Slike biter man finner i fuglemagene.

På vannet var det rikelig med ærfugl og ender, og noen tidlige sandlo fløy også forbi. Ellers var det en skjærpiplerke og 60-70 stær som holdt oss med selskap. Selv om det var plast som skulle ryddes, så vi altså opp fra tid til annen. Og tjelden fikk vi med oss uten å se, for lyden av vår bar langt. Art nummer hundre lot vente på seg, men stemninga var likevel god, til tross for den triste oppgaven. Vi pratet, lyttet, så og ryddet oss bortover og fant stadig nye plastbiter og taustumper.

Da vi nærmet oss en av oddene syd-vest på øya, kunne vi med ett se en liten fugl sette seg på en høy stein. Den fløy opp og ned, opp og ned, og kikkertene kom fort på plass. Raskt kunne vi konstatere at vi hadde fått bingo! En svartstrupe hadde funnet det for godt å krydre turen for fuglefolket. Vi hadde snakket om akkurat denne arten på veien over i båten, og der satt den. Fuglen ble meldt på den lokale varslingstjenesten i tilfelle noen skulle ha lyst til å ta turen over. Fuglemålet for turen var nådd, og vi hadde helt glemt at det var tid for å returnere og nyte maten og drikken arrangøren hadde ordnet.

Vel tilbake til samlingspunktet ble vi traktert med deilige blingser fra Prana med salat, hummus og grønn og rød pesto. De var nesten verdt turen i seg selv. En anselig mengde plast var samlet, og mere skulle det bli etter pausen, for mette og fornøyde fortsatte vi snart der vi slapp, bare avbrutt av litt telefongaiding av Terje Moen som var kommet over for å finne sjeldenheten. Halvannet minutt etter han var på plassen hadde han fuglen på brikka!

De oppmøtte fikk gjort en flott ryddejobb og hadde en herlig dag på øya. Vi kan bare oppfordre fuglevenner og andre til å stille opp på neste strandryddedag.

 

strandryddedag
Magne Gjelsvik, Roger Ehnebom, Helge Venaas og Stephen Purvis er fornøyde med både rydding og funn av svartstrupe. FOTO: Terje Moen
svartstrupe
Dagens funn! Svartstrupehann i full prakt. FOTO: Terje Moen