Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Stor oppslutning på vårturen til Tromlingene!

NOF avd. Aust-Agders tradisjonsrike vårtur til Tromlingene lokket mange fugleglade folk ut i det flotte vårværet. En sivhauk startet ballet for de som kom over i de to første vendingene. Medregnet denne så de 38 frammøtte tilsammen 39 arter, til tross for at vaderne var få.

Av Helge Venaas

Publisert 22.04.2019

Mandag 22. april arrangerte nok en gang NOF avd. Aust-Agder tur til vakre Tromlingene, en øy som hovedsaklig består av endemorene fra siste istid. Svaberg, rullesteinsstrender, noen små felt med barskog, gress-sletter, sandstrender og mudderbanker ytterst mot havet gjør lokaliteten svært spennende for natur- og fugleinteresserte. Håpet denne solrike dagen var at flere vadere hadde ankommet, men en gluttsnipe, 2 skogsniper, 2 sandlo og mange tjeld var de eneste slike mellom måkene, silendene og gravendene.

Blant de faste deltakerne var det mange som satte pris på gjensynet med trekkfuglene, og flere nykommere fikk se dem gjennom en kikkert eller et teleskop for første gang. Artene ble forklart og studert og det hele ble dokumentert av TV-Agder som skal ha en programserie om Raet nasjonalpark til vinteren. Et program med laber bris og solskinn over fugl- og fuglekikkere kan nok varme mange til vinteren.

Følget holdt seg noenlunde samlet slik turlederne hadde instruert før fellesstarten, men det røynet nok litt på for noen av de yngre deltakerne som fikk utdelt fuglebingo-ark etter at de vanligste artene var studert. Det var fristende å sprinte av gårde for å se mest mulig fortest mulig. I løpet av turen fikk flere fylt ut både to og tre slike ark. Kvikk Lunsj og fuglevenn-klistremerker var premien for innsatsen.

Turen gikk på idealtid som vanlig, så alle fikk rikelig tid å fortære både niste og drikke og dele historier under den lange pausen midtveis. Fuglevennen, Fugler i Aust-Agder og informasjon om NOF avd. Aust-Agder ble delt ut til alle interesserte under pausen og mens vi ventet på båten.

Etter fem timer i sola med vårtegn spirende og flygende rundt oss var det slutt for denne gang. Halvor Abusland var fergemann som vanlig og fraktet oss alle over i tre vendinger. Nok en vellykket fugletur i Raet nasjonalpark var over, og konklusjonen ble altså 39 arter. Vi ser allerede fram til neste ekskursjon!

På vei til Tromlingene
Første pulje fraktes over til Tromlingene. FOTO: Helge Venaas
fuglebingo
Fuglebingoen var populær! FOTO: Inger Berggren