Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Fuglesangertur ved Høvåg skole i Lillesand kommune

I alt var vi fire deltakere som troppet opp torsdag 23.05 på dette som er en årlig fellestur med menigheten i bygda. Været var usikkert, men fire NOFere trosset dystre spådommer og gjennomførte turen i lett duskregn uten at vi ble nevneverdig blaute.

Av Jan Helge Kjøstvedt

Publisert 24.05.2019

Vi la veien innom fylkets første fugletårn og skuet ut over Vålane, der det var årstidens vanlige arter som holdt til. Blant annet drev fem-seks låvesvaler næringssøk, mens svartbaken lå på reir på skjæret sitt. Fiskemåke, hettemåke og to knoppsvaner rådde også grunnen her i denne fjordbunnen som noen ønsker å koble sammen med Kvåsefjorden via en kanal. Da vi passerte salamanderdammen, svømte fire stokkand hanner vekk fra oss inne i den grunne Saulekilen, og sannelig dukket det ikke også opp en stokkand hunn med syv unger.

Ikke lenge etter kunne vi også notere oss for syngende ringdue, varslende kjernebiter og en brunsisik som på sitt lydytrende, karakteristiske vis fløy mellom trekronene. Svarttrosten og løvsangeren dominerte lydbildet totalt denne litt hustrige kvelden, men vi fikk da med oss de fleste sangerne. Munk, hagesanger og ikke minst tre bøksangere som var ny rekord for denne rundturen. Også en gransanger fikk vi høre på tampen. Vanligvis tallrike arter som svarthvit fluesnapper og rødstrupe tidde stille, og bokfinken ble ikke hørt før vi kom over halvveis. Resterende arter som vi fikk notert oss, var gråhegre, linerle, måltrost, fuglekonge, gråspurv, kråke, skjære, kjøttmeis og blåmeis. Vi avsluttet turen med ytterligere fugleprat utenfor skolen, mens vi betraktet de rødlistede fiskemåkene som nå får hekke i fred på skolens område. Forhåpentligvis får de også være i fred for elevene.

Vi satser på bedre vær og mer fugl neste år!

Fugletårn
Tre av de fire turdeltakerne ved Aust-Agders første fugletårn, ved Vålane i Høvåg, Lillesand kommune. FOTO: Jan Helge Kjøstvedt