Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Vindfull Lista-tur

Til tross for værmelding som spådde stiv kuling med storm i kastene på det meste, så tilbragte 13 medlemmer fra NOF avd. Aust-Agder helga 13.-15. september på Lista. Målet for turen var selvfølgelig å se mest mulig fugl, men også å tilbringe tid sammen med andre fugleentusiaster.

Av Helge Venaas

Publisert 16.09.2019

NOF avd. Aust-Agder har i en årrekke arrangert en høsttur til Lista for medlemmene. I år var intet unntak og fredag 13. la bil etter bil med forventningsfulle fuglefolk veien mot vest. Mange ankom tidlig nok til å observere en del også på fredagen, og de første titalls artene var på plass innen mørket senket seg og folk samlet seg på Stave der foreninga har overnattet i snart 20 år i strekk. Vi hadde to leiligheter til rådighet, men samlet oss i den ene utover kvelden for enkel turmat, fugleprat og mimring. Kaspimåka noen hadde vært heldige å observere på Brennevinsmyra i Mandal på vei opp, fikk selvfølgelig rikelig oppmerksomhet. De siste fikk se den like før de ble kastet på porten ved stengetid for søppelfyllinga. Kjell Klungland rakk også å få med seg en myrhauk over Slevdalsvann. Vi andre måtte bare sette pris på at vi hadde noe til gode!

Lørdagen kunne heldigvis fremvise langt mindre vind enn fryktet og til og med solgløtt mellom skyene. Den første arten ble krysset av under frokosten, for svartkråka hoppet nemlig på jordet utenfor. Flere slike ble sett på vei ut til fyret der vi forsøkte å samle troppene i sjutida. Forsøkte er ordet, for spredning ble det tidlig ettersom flere lokaliteter lokket. Mens noen speidet etter sjøfugl fra fyrhagen, gikk andre inn i lebeltet for å se hva som rørte seg der. Noen forsvant også fort mot Nordhassel, Hanangervann og så videre.

Sjøen leverte havsuler og måker, men ellers lite. Lebeltet ga oss masse fuglekonger, gulspurv og andre små, og utover Ogmundsrøysa mot Steinodden og Karvenes var det falkene som herjet blant stær, vadere, måker, ender og irisker. Fem lappspover og en brushane var noen av dem som unnslapp rovfuglklørne der de feide over myrene mot Sevik-breddene. Fra Nordhassel meldte Sven Inge Marcussen om dvergfalk, og Kjell toppet nok en myrhaukobservasjon, denne gangen fra Øymona, med en havørn som satt i gresset og kikket på ham før den tok av og fikk liv i resten av fuglene i området. Gjevest denne dagen var likevel rosenstæren ved Midthassel og Ringanda i Hanangervann. Mange fikk med seg den siste og de fleste den første.

Som vanlig på Lista så er også møter med fuglevenner fra nærområdet og andre deler av landet en del av moroa. På Natur og fritid tok Jonas Langbråten godt imot den ene gruppa med Aust-egder etter den andre. Et følge fra Akershus møtte vi stadig i felten, og der fant Inge Selås en av et turfølge han hadde besøkt Hornborgasjön med en del år tidligere, nemlig Helge Kvam. Sistnevnte er medlem i Norsk navnekomite for fugl (NNKF), og praten gikk fort i den retningen. Vi møtte også Telemarks-folk og utvekslet telefonnumre slik at vi kunne varsle hverandre om noe skulle dukke opp. Det gjorde det jo, og de satte pris på å bli gaidet til rosenstæren.

En spennende dag nærmet seg slutten, og verken vind, regn, te med kaffesmak eller mangel på Messenger ødela stemninga for ivrige fuglekikkere. Den ble heller ikke dårligere da vi rundet av dagen på Bispen café og restaurant på Borhaug. Servitøren brakte ut pulled-pork-burgere, pizzaer, spare ribs og mye annet som smakte godt etter en lang matpakkedag.

Den stive kulinga med tilhørende vannrett regn på søndagen gjorde observasjoner vanskelige, men de gjenværende besøkte flere plasser før ferden gikk hjemover. Ute ved fyret førte pålandsvinden til oversvømmelse på jordene slik at krikkender og brunnakker kunne svømme langt innover der beitedyra vanligvis får være i fred. Ved Slevdalsvann satt tre av de siste gjenværende fuglekikkerne relativt godt i le og observerte bl.a. dverg-, tårn- og vandrefalk mens fugletårnet skaket i vinden. En dvergsnipe i sandføyke, regn og kuling på Nordhassel supplerte lista slik av vi til slutt kom opp i 97 forskjellige arter.

Før vi forlot Stave på morgenen ble neste års overnatting bestilt for 11.-13. september!

fuglekikkere på Lista
Rune Skåland, Terje Moen, Mette Berg Nielsen og Jan Helge Kjøstvedt speider utover Vågsvollvika og havet ved Lista fyr. FOTO: Helge Venaas
lappspover
2 av 14 lappspover på Nordhasselstrand. FOTO: Helge Venaas
Egil
Egil Eriksen feirer rosenstæren! FOTO: Helge Venaas
Lebeltet
Rune Skåland og Per Kristensen tar en rast i lebeltet. FOTO: Mette Berg Nielsen
Myrhauk
Kjell Klungland fant myrhauken over Slevdalsvann. Den ble observert av flere i løpet av helga. FOTO: kjell Klungland