Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Ringmerking og kos!

Høsten er ei tid der fuglefolket gjerne rykker ut på meldinger om hel- og halvsjeldne observasjoner, eller bare sitter på favorittplassene eller ved fugleforinga og venter på at trekkfuglene kanskje finner det for godt å lande akkurat der. Innimellom slagene har NOF avd. Aust-Agder arrangert to ringmerkinger, på henholdsvis Tromøya og Høvåg, og et godt besøkt medlemsmøte på Grimstad vertshus.

Av Helge Venaas

Publisert 07.11.2019

Ringmerkingene til Rune Skåland og Jan Michealsen, på henholdsvis Skottjenn på Tromøya og Indresund i Høvåg, har vært arrangert i en årrekke og gir medlmmene anledning til å få nærmøter med sangere, meiser og andre vi ofte betrakter på avstand. På disse arrangementene er det også rikelig anledning til å lære om alder, kjønn og atferd for de forforskjellige fuglene fra de erfarne ringmerkerne.

De 8 som stilte opp på Skottjenn søndag 29.september fikk bl.a. se rødstrupe, blåmeis, kjøttmeis, svarttrost, munk, og jernspurv. Sjeldenhetene uteble dessverre, men en overflygende myrhauk krydret dagen. Rune Skåland og Mette Berg Nielsen hadde gjort et flott forarbeide med å rydde nett-gatene og å sette opp nettene dagen før.

Ved ringmerkingen i Indresund lørdag 5. oktober ble det til sammen fanget 35 fugler som ble påsatt ring. Flest var det av rødstrupe , fuglekonge og svarttrost, men munk, gransanger, jernspurv og gjerdesmett gikk også i nettet. Det ble ikke funnet noen mer sjeldne arter, og det var kun to personer som deltok. Muligens var det ugunstig for folk siden det var i høstferien.

Kosekvelden 29. november gikk for første gang av stabelen på Grimstad vertshus. Foreninga har vært på leit etter et egnet lokale til medlemsmøter etter at Kroverten la ned, og kveldens lokale viste seg å fungere godt. Det er nok stor mulighet for at vi samles her igjen ved neste korsvei.

På kosekvelden fikk de 21 oppmøtte se bilder av fugl fra distriktet og fra Utsira. De fikk se hubro på forskjellige reirplasser og hørt mange av lokkelydene mellom hunnen og hannen. Kaffe, kaker og tid til fugleprat ble det også.

 

Ryddejobb
Rune Skåland gjør klar nettene etter å ha ryddet ved Skottjenn. FOTO: Mette Berg Nielsen
munk
Munk var en av mange arter som gikk i nettet. FOTO: Mette Berg Nielsen
bokføring
Tore Gryting Andersen fører fangsten i bøkene. FOTO: Mette Berg Nielsen
Tor Erik
Tor Erik Nævestad viser bilder og forteller til en lydhør forsamling. FOTO: Rune Skåland
hvitkinngås
Ett av mange av Tor Erik Nævestads bilder som gjorde inntrykk på forsamlinga. FOTO: Tor Erik Nævestad