Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

En tidlig sandlo ble stjerna på årets vintertur til Hasseltangen

Den milde vinteren nærmest uten snø langskysten dannet rammen for den årlige NOF-turen til Hasseltangen for å se etter tidlige trekkfugl og sydentyrister fra nordlige strøk. 17 ivrige fuglefolk hadde kledd seg godt for å holde ut noen timer i brisen fra vest. Havørnene holdt seg unna denne dagen, så det var en tidlig sandlo som ble dagens stjerne!

Av Helge Venaas

Publisert 25.02.2020

Fra Hasseltangen har man godt utsyn både over Sømskilen, mange øyer og havet, og området kan vise til mange arter året rundt. På denne februarturen var det alt som rører seg på og over sjøen som lokket, og havørnene har vi nesten begynt å ta for gitt. I deres fravær var det en tidlig sandlo, oppdaget av Heidi Lillehammer, som fikk oss til å sperre øynene opp. Et søk i artsobservasjoner viser at dette er det tidligste funnet i Grimstad og Arendal som er registrert der. Man må tilbake til tolv år for å finne forrige februar-funn av denne arten. 28 februar 2008 var det Rolf Jørn Fjærbu som var heldig å finne en på Bjellandstrand på Tromøya. Selv om dagens sandlo gjorde seg kostbar og forsvant bak steiner og gress på Jerkholmene av og til, fikk de fleste som ville sett den etter å ha tatt tida til hjelp.

En alkekonge, flere lomvier, smålom, kvinender og silender holdt ellers ivrige øyne limt til kikkerter og teleskop store deler av tida. Man håper alltid på noe sjeldent, og kanskje noen andre tidlige trekkfugler. Det ble det lite av, men sammen med sandloen brakte grågjessene likevel bud om at våren er i anmarsj og en travel tid for fuglekikkerne likeså.

Litt niste, kaffi, et flott bilde Kjell Woxmyhr hadde tatt av to unge havørn i luftlek noen dager før og mye annet holdt varmen og humøret oppe. En ung krykkje, to fjæreplytt, flere toppskarv, ei skjærpiplerke med mer ble også notert før følget brøt opp etter to-tre timer. Flere benyttet anledningen til å stikke innom den breddfulle Ruakerkilen på veien hjem, men heller ikke der var det noen "bomber" å finne. Samværet ute i vakker natur en vinterdag ga likevel deltakerne en flott turopplevelse!

følget
Humøret er på topp blant deltakerne på NOF-turen til Hasseltangen FOTO: Helge Venaas
skjærgården
Skjærgården og havet blir nøye studert! FOTO: Helge Venaas
lomvi
En av lomviene som holdt oss med selskap. FOTO: Helge Venaas