Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Setesdalstur for bokkomité i innspurten!

Med Inge Selås i spissen har bokkomitéen for Norsk ornitologisk forening Aust-Agders jubileumsbok gjort en utrolig innsats for å hente inn tekster og bilder, skrive selv og lese korrektur. Det meste er på plass, men arbeidet med finpussen av tekst- og bildemateriale pågår fremdeles for fullt. Søndag 8. mars gikk gikk turen til Setesdalen for å snakke med Olav Tveit og for å lete etter bilder Valle.

Av Helge Venaas

Publisert 08.03.2020

I 2021 fyller Norsk ornitologisk forening Aust-Agder 50 år, og i den anledning stilte Inge Selås, Hege Ødegård, Rolf Jørn Fjærbu, Sven Inge Marcussen og Jan Helge Kjøstvedt opp som bokkomité for ei jubileumsbok. Boka skal fortelle historien til både fylkeslaget og lokallagene, men det stopper ikke der: Den skal også være en bok for alle som er interessert i fuglelivet i Aust-Agder. Hege Ødegård har for eksempel laget en oversikt over viktige fuglelokaliteter i fylket.

Arbeidet med boka er kommet langt, men fremdeles skal tekster finpusses og bildematerialet gjennomgås. Denne søndagen hadde komitéen bestemt seg for å ta turen opp Setesdalen bl.a. for å snakke med Olav Tveit på Rysstad. Han hadde fått tilsendt teksten om historien til Setesdal lokallag og Anders Berhoft Osa, og bortsett fra et par navn som måtte korrigeres, var han fornøyd med arbeidet som var gjort. Praten vekslet ellers mellom historie og det yrende fuglelivet på foringa utenfor vinduene. Både stæren og ringdua var allerede på plass sammen med sisiker spurver og meiser. Mette og gode reiste vi videre etter å ha blitt servert deilig suppe og kaffe og kake av Jorunn Tveit. Det er ikke vondt å være på tur når følget får så godt stell! Med oss fikk vi også et flott bilde av Bernhoft-Osa til boka.

I Valle møtte vi Rolf Jørn Fjærbu før vi kjørte opp til det gamle kommunehuset. På loftet der står mange års lokal NOF-historie lagret, og Knut Høgevold, tildligere leder for fylkesforeninga, hadde ordnet nøkkel som vi fikk i Bygland på vei opp. Kasse på kasse med alle årgangene av vårt eget medlemsblad fyller de fleste hyllene, sammen med blader mottatt fra andre fylkeslag. I tillegg er det en del kasser med gamle referater, bilag, rapporter m.m. Bokkomitéen var først og fremst på jakt etter et bildearkiv, men det var ikke å finne blant alt det spenndede lesestoffet. Undertegnede hadde hengt seg med på turen for å få et innblikk i størrelsen på og innholdet i arkivet, for styret vil på årsmøtet foreslå å avlevere deler av det til Kuben museum og arkiv i Arendal slik at det kan bli sortert, katalogisert og gjort søkbart.

Litt skuffet over å ikke ha funnet flere bilder var vil likevel fornøyde med turen. Praten med Knut, opplysningene til Olav, maten til Jorunn, gleden over å ha fått bla i gamle dokumenter og blader som tydelig viser at foreningas historie er verdt å dokumentere - alt dette hadde vi med oss hjem. Og litt til. I skrivende stund suppleres for eksempel artslista for Merdø etter å ha lest gjennom "Hyttebok for hytta på Merdøy" fra den tida foreningsmedlemmer lånte et krypinn for å kunne følge fuglelivet på øya tettere. Tenk at Arne Harveland, Arthur Olav Pedersen og Ole Kristian Spikkeland merket hornugleunger der i 1974!

Tveit
Olav Tveit viser Jan Helge Kjøstvedt fugleboka si. I den har Anders Bernhoft-Osa og mange andre fuglefolk skrevet navn og adresse. FOTO: Helge Venaas
arkiv
På loftet i Valles gamle kommunehus ligger skattene! FOTO: Helge Venaas
komiteen
Jan Helge Kjøstvedt, Inge Selås, Rolf Jørn Fjærbu, Hege Ødegård og Helge Venaas på tur til valle for å grave i arkivene. FOTO: Helge Venaas