Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Førti arter på fuglesangtur i Høvåg!

Etter å ha avlyst flere av foreningas aktiviteter på grunn av koronaråd fra myndighetene, var det ekstra hyggelig å bli med på den planlagte fuglesangturen til Høvåg. Vi var fire friske karer som dro ut i det kjølige vårværet, og førti arter på den lille totimers spaserturen var god uttelling!

Av Helge Venaas

Publisert 15.05.2020

Vi kunne selvfølgelig ønsket det varmere på turen, men de to deltakerne som kom østfra var uansett glade for at regnet de hadde møtt på veien holdt seg borte fra Høvåg! Jan Michaelsen var turleder, og sammen med Jan Helge Kjøstvedt kunne han gjøre rede for nærmest hver tue på Isefjærveien fra innerst i Kvåsefjorden og opp til Kvåsetjønn og Mellomtjønn der vi vendte om.

Området er svært variert med fjord, kulturlandskap, hager, blandingsskog, eikeskog, furuskog, myr, vann med sivbelter og en rislende bekk som knytter det hele sammen. Allerede ved startpunktet kunne vi notere hagesanger, gransanger og løvsanger, så det kjølige været til tross kunne vi absolutt kalle det vår! Møller og munk meldte seg snart på, og innen vi hadde nådd Kvåse-gården rett oppi bakken var lista alt lang. Troster, gråspurv, pilfink, låvesvale med flere holdt oss med selskap.

Videre opp Isefjærveien mot Kvåsetjønn ga skogsnipa lyd fra seg, men den ville forståelig nok ikke vise seg og risikere å avsløre en rolig hekkeplass. Sivspurven og trepiplerka ble også tatt på lyd, og vi to litt mer uerfarne satte pris på å være i følge med Jan og Jan Helge som har de fleste lydene innabords. Beveren som svømte forbi var lett å artsbestemme for alle. Jernspurvparet ovenfor Mellomtjønn også, for de hadde tydelig funnet en hekkeplass nær veien og satte seg flere ganger i småtrærne ved veien for å ta inntrengerne i reviret nærmere i øyensyn.

Svarthvit fluesnapper, grønnsisik, vendehals, flaggspett, strandsnipe og flere andre gjorde seg etterhvert til kjenne på veien, og da vi til slutt var tilbake til utgangspunktet var lista på godt over tretti arter. Et drøyt kvarter med ukonsentrert prat førte til at gulspurv, makrellterne, gråhegre, tjeld og siland bragte det endelige tallet opp i førti. Og det er god uttelling på en såpass kort runde! Det beste var likevel å krype ut av koronakarantenen og være på tur med fuglevenner igjen. Vi ser fram til neste gang!

Jernspurv
Jernspurven tok fuglefolkfølget i nærmere øyensyn. FOTO: Helge Venaas
Fugletur
Helge Venaas, Jan Michaelsen, Oddvar Tørvolt og Jan Helge Kjøstvedt var fornøyde med uttellinga på turen! FOTO: Helge Venaas