Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Vindkraftmotstandere samlet i Lyngdal!

"Nei betyr nei!" slo Grethe Nygaard fra Evje fast i apppellen hun holdt på Rådhusplassen i Lyngdal fredag 3. juli. Sammen med vindkraftmotstandere fra hele Agder deltok hun på arrangementet i regi Motvind Sørvest for å markere motstand mot fortsatt utbygging av naturødeleggende vindkraftintustri. NOF stilte mannsterke opp for å bidra i kampen.

Av Helge Venaas

Publisert 06.07.2020

Nygaards utsagn var myntet på Fred Olsen Renewables som til tross for Setesdal-kommunenes krystallklare nei til vindkraftindustri, fortsetter å arbeide for etablering av vindturbiner i området. Å høre de forskjellige talerne, deriblant Hans Petter Thue som stakk kjepper i hjulene for utbyggerne på Haramsøy, og Lyngdal-ordfører Jan Kristensen som fikk med seg 39 andre ordførere i et opprop mot vindkraft, inspirerte de oppmøtte til å fortsette å kjempe for naturmangfoldet og mot tap av urørt natur.

Norsk ornitologisk forening avd. Vest-Agder og Aust-Agder stilte med stand for å informere om konsekvensene av pågående og prosjekterte utbygginger og hva vi som naturvernforening gjør i kampen. Leder av NOF avd. Vest-Agder holdt en appell der dette tydelig kom fram, samtidig som han formidlet det frustrerende i å oppleve at kunnskapen og synspunktene våre ikke blir vektlagt og at naturmangfoldet gjentatte ganger har måttet må vike.

Generalsekretæren i Motvind, Rune Haaland, var konferansier på folkemøtet og ledet forsamlinga trygt gjennom programmet i regnbyger og vindkast. Han manet til fortsatt kamp, men minnet også om at den må skje på en ryddig måte. Det skal vi greie, og medlemsveksten i  Motvind og andre vindkraftaksjoner, og ikke minst naturvernorganisasjoner som Naturvernforbundet og NOF, viser at vi er flere og flere som mener kampen er verd å føre. Arrangementet i Lyngdal styrket oss i troen på at vi kan nå fram!

Se innslag fra NRK her: Protest mot vindmøller

Vindkraftmotstandere
Helge Venaas, leder NOF avd. Aust-Agder, Tor Egil Høgsås, leder NOF avd. Vest-Agder, Sigmund Tveiten, leder NOF Mandal og Kåre Olsen fra Lista lokallag var med på folkemøtet. FOTO: Helge Venaas
Vindkraftmotstandere
Froland og Åmli er bare to av svært mange kommuner der det kjempes mot utbygging av vindindustri. FOTO: Helge Venaas