Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Litt for raske på labben i sommervarmen?

Femten forventningsfulle fuglekikkere møtte opp på Løddesøl denne solfylte onsdagskvelden for å se etter rovfugl på trekk. Nesten utenfor skuddhold for kameraene kretset en hønsehauk og to spurvehauker over en kolle og ønsket de første oppmøtte velkommen før turleder Rune Skåland ledet an ut mot turmålet.

Publisert 20.08.2020

Etter mange avlyste aktiviteter denne våren og en stille sommersesong var det hyggelig å igjen kunne invitere til en fugletur. Foreningas utlånskikkerter hadde ligget lenge i koronakarantene. Spenningspunktet nå var om rovfugltrekket hadde nådd oss her i sør. Registreringer på www.artsobservasjoner den siste tida kunne tyde på noe annet, men kloke av skade har vi lært at det er lurt å møte opp likevel. Kanskje var det i dag de første kjerrhaukene ville feie over jordene på jakt etter småfugl og mus!

Fra oppmøtestedet spaserte vi et stykke langs knusktørre veier, gule kornåkre og nyslåtte timoteifelt før vi ankom Løddesølmyrene. På den ene siden av traktorveien ut mot elva sto potetene og kornet klart til høsting, på den andre var det bare stubber og halm igjen. Uheldigvis for oss hadde værmeldinga jaget ut bøndene for å berge alt som skulle være tørt, så stillheten ble brutt av tresking på flere kanter. Vi fant oss likevel tilrette og speidet forventningsfullt over dalen og kollene og skogen rundt.

Sanglerker, tårnseilere, låvesvaler, taksvaler, gulerler og flere ga oss hele tiden noe å feste blikket på mens vi pratet om viktige saker, sånt som at Luiz hadde observert isfugl ved Stampefoss flere ganger i sommer! I dag hadde han rukket å hente kameraet og fått et flott bilde av den før den fløy videre! Mens blinkskuddet ble beundret kvitret en vintererle over oss. Nok et kryss. En spurvehauk kom fra elva og sirklet over turfølget før den forsvant mot nord-vest. Med konstant speidende blikk gikk praten videre om felespill, flotte fugleopplevelser, kommende turer og mye annet i den lune sensommerkvelden.

Noen prikker i det fjerne forble ubestemte, så to overflygende traner fikk æren av å avrunde den hyggelige kveldstunden før vi trasket tilbake til bilene. Når det gjaldt rovfuglene så måtte vi konkludere med at de, borsett fra de lokale haukene, gikk glipp av en flott kveld på Løddesøl!

Løddesølmyrene
Løddesølmyrene og terrenget rundt saumfares av ivrige fuglekikkere. FOTO: Helge Venaas