Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Tur med mening!

NOF avdeling Aust-Agder har gjennom "Våre strender" adoptert Bjellandstrand, noe som innebærer at vi skal bidra til å rydde stranda gjennom året. Da vi fikk invitasjonen til å stille opp på "Tur med mening" under den nasjonale strandryddeaksjonen, var det naturlig å invitere til plastplukking nettopp her. Egil Eriksen stilte opp som turleder.

Av Helge Venaas

Publisert 19.09.2020

Været var fortreffelig og alt lå til rette for en fin ryddeaksjon fra Bjellandstrand til Bottstangen, et flott strekk med rullesteinsstrand med utstikkende odder. Denne delen av raet er svært populært blant turgjengere og fuglekikkere, og det er registrert rundt 200 forskjellige fuglearter på strekket som skulle renses for plast og annen søppel. Representantene fra fugleforeninga hadde forberedt en liten presentasjon av områdets betydning for fuglelivet før ryddinga skulle starte.

Den flotte dagen til tross, fikk de to NOF-erne ha området helt for seg selv. Fra medbragte stoler ble havet og fjæra studert, bare avbrutt av en og annen kaffesup. Kanskje var folk mette av strandryddearrangementer etter over ei uke med forskjellige "turer med mening"? Samtidig med NOF arrangerte Øyvind Berg en annen tur vest for oss, og de var en fin ryddegjeng.

Etter å ha ventet ei lita stund grep vi to som var der sekkene og begynte å plukke fremmedelementer fra fjæra. Vi konstaterte raskt at det var svært lite å fylle sekkene med - kanskje på grunn av at tidligere uvær hadde sørget for å frakte rasket bort, men mest sannsynlig fordi turgåere har tatt til seg budskapet og har gjort det til en vane å plukke med seg litt hver gang de er her ute. Vi rakk å ta for oss omtrent halve den planlagte distanse før det begynte å skumre, og da hadde vi knapt greit å fylle en halv sekk. 

Vi ser fram til neste års ryddeaksjoner og håper på flere folk og enda mindre å rydde! Vi må nok ha ei runde før hekkinga setter i gang til våren.

 

 

strandrydding
Helge Venaas og Egil Eriksen nyter en vakker strandryddekveld på Bjellandstrand. FOTO: Helge Venaas