Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Fjær i fokus på hyggelig medlemsmøte!

Roar Solheims foredrag og Egil Eriksens fjærsamling var i fokus da medlemmer i NOF avd. Aust-Agder samlet seg til kosekveld på Grimstad vertshus torsdag 29.0ktober. 15 oppmøtte medlemmer lot seg også begeistre av Tor magne Stallelands 100 vakre fuglebilder denne hyggelige kvelden.

Av Helge Venaas

Publisert 29.10.2020

Hver høst arrangerer NOF avd. Aust-Agder en kosekveld der medlemmene kan ta med seg bilder, fjær, historier og annet de vil dele med sine fuglekikker- og ornitologvenner. Til tross for økende smittetall og varierende grad av korona-bekymring i befolkningen, var vi til slutt 15 som hadde funnet veien til Grimstad vertshus. Der var det sprit, til utvortes bruk, og kaffe og kake, til innvortes bruk, og rikelig med plass slik at den foreskrevne avstanden kunne holdes.

Roar Solheim var den første som tok Rune Skålands oppfordring om å gripe ordet, og nok en gang fikk tilhørerne ta del i Solheims imponerende og inspirerende kunnskap - denne gangen blant annet med rens og restaurering av fjær i fokus. Etter å ha blitt vist og fortalt hva man kan gjøre med slitne fjær man finner, fikk vi også se en flott liten Youtube-film om rens av fuglekasser. Fortellinga om komplikasjonene med innspillinga fikk både fortelleren og publikum til å flire, og om du er nysgjerrig får du nesten be ham fortelle historien igjen på neste møte!

Etter Solheim tok Egil Eriksen fjærtemaet videre ved at han viste samlinga si, pent dandert som en oppsats, og fikk de oppmøtte til å tippe hvilken art utvalgte fjær kom fra. Mens mange av oss sleit med å bestemme en art på noe vi følte var et heller tynt grunnlag, kunne Solheim og Eriksen fortelle både fasiten og hvor på fuglen fjæra kom fra. Juvelen i samlinga var en jaktfalkfjær Eriksen hadde funnet der han bor i Risør. For en uinnvidd var det svært lærerikt å tippe og å høre dem fortelle.

Videre gikk kvelden med til hyggelig prat mens Tor Magne Stallelands perm med 100 vakre fuglebilder i A4-format sirkulerte. Bildene vitnet om mange og lange stunder i naturen, for alle døgnets lyse timer, allslags vær og alle fire årstider var representert - og slike blinkskudd kommer ikke av seg selv!

Etter at Mette Berg Nielsen hadde orientert om et arrangement sammen med Felleskjøpet i Grimstad 21. november, og de siste kakestykkene var borte, kunne vi trekke hjemover fulle av inntrykk og kanskje aldri så lite inspirerte - for tenk å kunne så mye om fugler! Og å kunne ta så flotte bilder!

Roar Solheim forteller om fjær
Roar Solheim forteller forsamlinga om fjær fra Egil Eriksens samling. FOTO: Mette Berg Nielsen
Egil Eriksens samling
Egil Eriksen tar vare på fjær han finner og hadde tatt mange med på møtet slik at forsamlinga kunne tippe på art. FOTO: Mette Berg Nielsen
Roar Solheims fuglekassefilm
Roar Solheim viste en Youtubefilm han akkurat hadde laget om fuglekasserens. FOTO: Skermdump fra Youtube