Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Sommer, sol — og sjøfugl!

Nå er gjess og andefugler travelt opptatt med reirbygging og ruging, og noen har allerede fått små dunnøster på vannet. Men alt er ikke bare fredelig og fint for sjøfuglene våre, for de deler elver og vann med båter og mennesker. I de fleste tilfeller går dette helt fint. Men det er et par ting det er viktig å huske på, sånn at fugl og folk skal ha det bra sammen:

Av Mette Berg Nielsen

Publisert 28.05.2021

   🦆 I de travleste båtmånedene skal gjess, svaner og ender bytte ut alle svingfjæra. (De som gjør at fuglene kan fly). Hvis noen kjører båt rett mot dem i den perioden, kan de ikke fly unna. Ungene deres er ikke heller flygedyktige. Så derfor må vi holde god avstand og huske på at de ikke kan komme seg unna hvis vi kjører for nærme. 
   🦆Alle fugler vil passe godt på ungene sine, akkurat som vi gjør med våre unger. Svaner er spesielt kjent for dette. Det er store fugler og mange er redde for dem når de kommer i full fart, med høy fjærføring. Det beste rådet er selvfølgelig å holde seg unna der du vet det er svaner med unger. Men møter du en svanefar "på patrulje", nytter det ikke å jage dem eller skremme dem, for da blir de som regel enda mere stresset og sinna. Gå eller kjør rolig unna og så vil det som oftest ordne seg. Svanene er ikke slemme, de beskytter bare familien sin og territoriet sitt. 
    🦆 Vi må dele på plassen. Fuglene har ikke en logisk tankegang sånn som vi har. De handler på instinkt og erfaring. Så de skjønner ikke at det er dumt å svømme midt i båtleia i fellesferien. Eller være på stranda når alle menneskene er der. Så da må vi være de som tenker gode tanker. Kanskje vi kan trekke oss litt unna mens de er på stranda? Eller sette ned farten på båten sånn at fuglene kommer seg dit de skal? Det er nå engang sånn at det er vi mennesker som har ansvaret for at fuglene ikke blir skadet.
    🦆 Noen ganger skjer det uhell og da er det viktig å passe på at skadet fugl får hjelp eller blir avlivet. Ta kontakt med politiet hvis du er i tvil. De kan ta kontakt med viltnemnda ved behov. 
    🦆 Har du har barn eller ungdom som skal ut i båt på egenhånd? Da er det kjempefint om du nevner disse tingene for dem. På forhånd takk! 

 

Vi håper at alle får en kjempefin sommer, både de med fjær og de uten! Hvis vi vil hverandre vel, er det plass til alle og vi kan nyte livet på sjøen, sammen!

Svane med unger
Ta hensyn til fuglene! FOTO: Mette Berg Nielsen