Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Et godt år for fuglekikkerne i Aust-Agder!

2021 er historie, men en god en for fuglekikkerne i Aust-Agder. 247 rapporterte arter ga Aust-Agder-lista på www.artsobservasjoner.no fire nye slik at totalen nå er 315. Kuhegra i Bygland sparket det hele i gang 19. april, deretter leverte Temse i Grimstad sumpsanger og kornspurv. En trompeterfink i Arendal toppet det hele! Ellers var Temse plassen å være, for i løpet av noen få vår- og forsommeruker ble ikke bare sumpsangeren og kornspurven registrert, men også elvesanger, trostesanger, temmincksnipe, knekkand, rustand, stork, lappspurv og glente!

Av Helge Venaas

Publisert 15.01.2022

Det var mange fuglekikkere som fikk det i overkant travelt på våren og forsommeren i fjor. Ikke før var den ene sjeldenheten registrert før den neste ble rapportert på "Fuglealarm Aust-Agder" på Band eller på "Fugler i Aust-Agder" på Facebook. Bilene gikk i skytteltrafikk og telefonene gikk varme! Flere av fuglene holdt seg heldigvis på plass en stund slik at de som ikke kunne rykke ut med en gang, også fikk se dem.

Storken Tor Undhjem observerte ved Temse var en av dem som tok seg relativt god tid og lot seg beundre av både bonden som kjørte traktoren rundt den, og fuglekikkerne som holdt den under oppsyn over et par dager. Sumpsangeren, trostesangeren og elvesangeren kunne høres flere dager ved Temse før moroa var over. Kuhegra i Bygland og de andre lokale sjeldenhetene var mer flyktige, og raskest var trompeterfinken Rune Skåland fant i hagen sin etter at den ble jaget av en skjære og fløy inn i verandastolpen og falt ned på plenen 11. juni. Den kom seg fort og forsvant før den erfarne ringmerkeren fikk fatt i den. De andre artene, som reiste fort, var likevel ikke raskere enn en del utrykningsklare fuglekikkere, så de fleste fuglegledene ble delt.

Et par andre høydepunkt som mange fikk ta del i i løpet av året, var svartstrupesteinskvetten og de to svartglentene på Heftingdalen renovasjonsanlegg i Arendal. I samme område etablerte et dverglopar seg og fikk fram tre flotte unger! Og så fikk vi jammen oppleve kuhegrefunn nr. to for Aust-Agder da nok et individ tok en snartur innom Valle i november!

Det er heldigvis mange som er ute i naturen og både varsler andre om interessante funn og registrerer observasjonene sine i etterkant. I årsberetninga til fugleforeninga pleier vi å legge inn en liten tabell for å sammenlikne observasjonene i de forskjellige kommunene med fjorårets, og det er tydelig at folk ikke ligger på latsida. Kanskje er det også noen som lar seg inspirere til å få opp tallene i kommunen sin? Det blir spennende å følge med i år igjen, ikke minst for å se om vi klarer å toppe fjorårets spennende observasjoner. Hva blir art nr. 316 i Aust-Agder mon tro?

Kuhegra
Kuhegra fra Bygland havnet i avisa som seg hør og bør! Nok ei kuhegre var innom en snartur i Valle i oktober. (Skjermdump fra avisa "Setesdølen" sin nettutgave) FOTO: Setesdølen/Terje Moen
Trostesanger
Egil Ween har vært ute ei sommernatt før og var den som oppdaget trostesangeren ved Temse 29. mai. FOTO: Helge Venaas
Observasjoner
Tallene i tabellen er hentet fra www.artsobservasjoner.no, men ikke alle observasjonene er behandlet av LRSK/NSKF. Det er likevel tydelig at fuglekikkerne ikke ligger på latsida! FOTO: NOF avd. Aust-Agder
Heftingdalen
Hvor er svartglentene? Mange var innom Heftingdalen renovasjonsanlegg for å få med seg sjeldenhetene. FOTO: Helge Venaas