Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Godt oppmøte på januarturen til Bliksund!

I et aldeles strålende vintervær med 7-8 plussgrader, sol og svak vind fra sørvest var det store forventninger fra gruppen av fuglefolk fra Birdlife Aust-Agder som ville tilbringe rundt 3 timer på utkikksposten ved Bliksund. Her har vi panoramaoversikt over den nokså skjermede og relativt næringsrike Røynevardsfjorden. Primært for å se etter sjøfugl, men alle typer fugler ble selvfølgelig notert.

Av Jan Michaelsen

Publisert 25.01.2022

Denne dagen sto i meget sterk kontrast til en tilsvarende  NOF-tur for noen år tilbake. Da var det et fullstendig snøkaos. Jeg var den eneste fremmøtte med kun 1 fugl notert – en enslig gråmåke.

Turen startet kl 10.00 og ble avsluttet kl. 13.00. Vi var på det meste 11 deltakere. Dette mener jeg er klart ny rekord for oppmøte på denne stasjonen. Når vi er så mange øyne og ører som observerer, så er det ikke så mye av fugl som unnslipper registrering. Totalt endte vi opp med 24 ulike arter. Som forventet var det vann/sjø-fuglene som dominerte med 7 andearter, knoppsvaner, smålom, lomvi og gråhegrer. Langt ute fikk vi se noen havsuler som trakk sørvestover. Et virkelig flott syn hadde vi da en enslig grågås åpenbarte seg med yr kakling. Dette var årets første i Lillesand av arten. På nokså langt hold viste en tårnfalk seg med sin karakteristiske rytling en rekke ganger. Vi hadde også en hes grønnspett og en overflygende musvåk for å nevne noen andre arter.

Praten gikk jevnt og trutt. Det sosiale setter man veldig pris på nå i disse koronatider. Kaffekoppen og nistematen ble også funnet frem. Mange hadde kledd seg godt når en sitter stort sett stille hele tiden. Men denne dagen gjorde været at jeg tror ingen frøys unødig. Vi gleder oss til neste samling!

Bliksund
Ny rekord med elleve deltakere på Bliksundturen. Kanskje kan vi snart rapportere om flere folk en fugl på denne hyggelige ekskursjonen? FOTO: Jan Helge Kjøstvedt
Bliksund
Røynevardsfjorden er stor, men hver krinkel og krok ble nøye studert! FOTO: Kjell Klungland