Hopp til hovedinnhold

BirdLife Østfold

Vipebur i Indre Østfold og Rakkestad

I disse dager er det stor aktivitet i BirdLife Indre Østfold lokallag! I vår fikk foreningen aktivitetstilskudd fra BirdLife Norge for å lage vipebur.

Av Berit Movik Lo

Publisert 25.04.2024

For noen dager siden var de 6 burene klare, og de settes ut både i Indre Østfold og Rakkestad kommuner. Takk til Tunvold Smie AS i Båstad, som tok oppdraget!

For å finne reirene brukes det drone eller obervasjon i felt. Når reirene er funnet kan man gå ut til dem for å merke reirene og sette ut burene. Spenningen er stor når burene settes ut: vil vipa godta dem eller ikke? Til nå er i alle fall to av burene «godtatte». Tommelfingerregelen er å vente og se om vipa kommer tilbake til redet i løpet av en halvtime etter at buret er satt ut. Hvis ikke, så fjernes buret og brukes et annet sted. Hensikten med vipeburene er å hindre predasjon, og håpet er at vipebarna som klekkes ut vokser opp og klarer seg! I dagene og ukene som kommer blir alle burene satt ut, reir merket, registrert og observert. Vi opplever mange positive bønder!

Vipeburene er en del av vipe- og spoveprosjektet i lokallaget, og er en utvidelse av prosjektet som har pågått i 2 år. Fugleforeningen har et godt samarbeid med både Indre Østfold og Rakkestad kommuner.  I år prøver vi ut vipebur og vipestriper i utvalgte områder i begge kommunene, fortsatt registrering i artsobservasjoner.no, merking av reir og også fugleskremsler. Til nå er i alle fall 20 reir merket.

 

Vipe på reir
Vellykket utsetting av vipebur, her ligger vipemor på reiret igjen. FOTO: Karin Nordlie
Vipe ved Kallaksjøen
Vipe i lufta i hekkeområdet ved Kallaksjøen. FOTO: Karin Nordlie
Nærbilde av vipebur
Sånn ser vipeburene ut. FOTO: Oddbjørn Evensen
Henting av vipebur
Vipeburene hentes. Her med Tore Halsnes, Tunvold Smie as, og Oddbjørn Evensen. FOTO: Oddbjørn Evensen