Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Årets Fossekall og Fuglevernprisen: Her er vinnerne for 2020!

NOF har delt ut prisene for Årets Fossekall 2020 og Fuglevernprisen 2020. Normalt bruker vi årsmøtene til prisutdeling, men korona-situasjonen gjorde det vanskelig i fjor. Helge Grønlien får tildelt Fuglevernprisen 2020, og Ivar Sleveland er Årets Fossekall 2020. To verdige vinnere!

Av Magne Myklebust

Publisert 20.05.2021

Årsmøtet 2020 ble som så mye annet preget av korona-pandemien, og prisene til Årets Fossekall og Fuglevernprisen ble ikke delt ut på NOFs komprimerte årsmøte på Gardermoen. I løpet av den siste tiden har imidlertid representanter fra NOFs sentralstyre besøkt prisvinnerne hjemme og overrakt dem prisene.

Årets Fossekall

Det er sjette gang NOF deler ut prisen Årets Fossekall. Sentralstyret hadde valgt Ivar Sleveland fra NOF Dalane lokallag som Årets Fossekall 2020. Styreleder Michael Fredriksen tok turen fra Bergen til Egersund for å dele ut prisen til en glad prisvinner. Han får prisen grunnet en ekstraordinær innsats gjennom flere tiår for NOF i hjemfylket Rogaland. Ivar har vært lederen og drivkraften i NOF Dalane lokallag helt siden det ble stiftet i 1986! Han har en bred tilnærming til fuglehobbyen, og organisasjonsarbeid har alltid stått sentralt for ham. For Ivar er fugler like mye en livsstil som en hobby. Engasjementet er spesielt sterkt for fuglevern, eksempelvis kampen mot vindkraftverk i Dalane. Han er også en ivrig ringmerker, og har drevet et langvarig prosjekt på kattugle.

Vi tok en telefon til Ivar, og traff på ham under en runde med merking av fossekall. Han er også opptatt med å følge opp 70-80 kattuglekasser, og kunne fortelle at det var så som så med hekkingen i år. Ivar har mange jern i ilden på fuglefronten, og det blir mye fugl på fritiden når han er ferdig på jobb om dagene som slakter på Nortura. Han kan fortelle at medlemmene i NOF Dalane lokallag er en sammenspleiset gjeng som trives godt sammen. Det er 120 medlemmer i lokallaget, og virksomheten med ringmerking står ganske sentralt. Medlemmene møtes en del på Eigerøy fuglestasjon og på prosjekter i felt. Medlemsmøtene i lokallaget er et viktig samlingspunkt. Når det gjaldt prisen som Årets Fossekall så oppfatter han det som en fantastisk anerkjennelse. Pengene vil bli benyttet bl.a. til nye mistnett.

Fuglevernprisen

Fuglevernprisen 2020 gikk til Helge Grønlien. NOFs nestleder Maria Stenklev delte ut prisen. Helge Grønlien får prisen for sitt lange virke med å pleie og slippe fri skadde rovfugler og ugler. Suksessraten hans er fenomenal, og til tross for at den har vært god helt siden han begynte dette arbeidet på 1980-tallet, har den også stadig blitt bedre. Pleie av skadde fugler er ikke et engasjement som man kan ta seg fri fra i helger eller ferietid, og det er ingen tvil om at kona Britt også skal ha sin del av æren når Helge får denne prisen. Hennes støtte har vært sentral, og det var derfor en ekstra bonus at begge kunne være til stede under overrekkelsen.

Maria hadde klart å unngå å si hvorfor hun ville stikke innom, men man kunne kanskje tro at når noen har lagt ned så mye arbeid over så mange år, ville de luktet lunta og ikke blitt overrasket over å bli tildelt en slik pris. Helge ble imidlertid genuint overrasket, glad og rørt!

Våren er ikke høysesong for skadde rovfugler, men under visitten hadde Helge likevel både en vandrefalk, en spurvehauk og en perleugle i pensjon. I Norge har vi ingen «offisielle» mottak for skadd fugl og vilt slik man har i enkelte andre land, og uten Helge hadde det ikke vært noen som kunne tatt imot disse skadde fuglene som NOFs medlemmer og andre i Innlandet får melding om. Vi takker Helge for den fantastiske innsatsen han har gjort og gjør!

Årets Fossekall 2020 er Ivar Sleveland
Årets Fossekall 2020 er Ivar Sleveland (t.v.) fra NOF Dalane lokallag. Her får han tildelt prisen fra NOFs styreleder Michael Fredriksen. FOTO: John Grønning
Fuglevernprisen 2020
Her får Helge Grønlien (t.h.) Fuglevernprisen 2020 av nestleder Maria Stenklev. Pasient nr. 375 – en spurvehauk hunn med leddbåndskade i skulderen ville også være med på seansen og snek seg inn på bildet for å markere tilfredshet med at denne prisen vil medføre at det går mot lysere tider i Norge for uheldige ofre som henne. Spurvehauken ble påkjørt av bil. Den ble sluppet noen dager etter overrekkelsen. FOTO: Pål Martin Grønlien
Fuglevernprisen 2020
Pleie av skadde fugler er ikke et engasjement som man kan ta seg fri fra i helger eller ferietid! Helge Grønlien har fått mye hjelp av kona Britt (i midten på bildet) i arbeidet, og hun skal også ha sin del av æren når Helge får denne prisen. Hennes støtte har vært sentral og det var derfor en ekstra bonus at begge kunne være til stede under overrekkelsen. NOFs nestleder Maria Stenklev til venstre. FOTO: Pål Martin Grønlien