Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med på den store Artsjakten 2022

Den store Artsjakten er en årlig nasjonal dugnad hvor det er om å gjøre å finne flest plante-, dyre- og sopparter i løpet av ett døgn. Bli med lørdag 4. juni og finn så mange arter som mulig!

Av SABIMA

Publisert 25.05.2022

Lørdag 4. juni 2022 skal vi mobilisere alle som kan krype og gå til å finne så mange plante-, dyre- og sopparter som mulig i løpet av ett døgn. Blir du med på jakten?

Artsjakt er å finne arter, artsbestemme dem og registrere det du har sett på artsobservasjoner.no. Den dagen ønsker vi å skape et øyeblikksbilde av artene vi kan finne i Norge. Eksperter og naturinteresserte møtes og jobber sammen for å kartlegge naturmangfoldet. Lær deg nye arter og bli kjent med foreningene på de lokale artsjakt-turene omkring i hele landet. Sammen skal vi få bedre kunnskap om artene!

Utforsk nærmiljøet ditt!

Alle kan bidra! Du kan delta på en av de lokale turene som arrangeres i nærheten av deg (se oversikt over arrangementer på lenka nederst i saken), kartlegge i små grupper med venner og familie, eller delta på egenhånd.

Samtidig er det en konkurranse:

  • Hvem finner flest arter på ett døgn?
  • Hvilken lokale tur finner flest arter?
  • Hvilken forening og lokalforening registrerer flest arter?
  • Hvilken kommune får flest registrerte arter?
  • Hvem blir årets nykommer?

Om vinnerkategorien årets nykommer:

Kjenner du en som har en kartleggerspire i seg? Er du kanskje en selv? Årets nykommer er en som er fersk på å registrere arter i Artsobservasjoner. Det er ingen aldersgrense, og ingen krav til at man skal ha registrert mange arter. Man kan vinne denne kategorien ved å nominere andre, eller seg selv. En jury i Sabima kårer vinneren. Frist for nominering er 7. juni. Send inn din nominasjon her, eller på epost til mikaela.olsen@sabima.no

Det blir flotte premier i ulike klasser fra Natur og Fritid!

Regler

  1. Alle observasjoner skal være gjort den 4. juni 2022 mellom 00:00 og 24:00.
  2. Når Artsjakten er ferdig skal rapportering av arter foregå i databasen Artsobservasjoner.
  3. Rapporteringsfristen i Artsobservasjoner er den 7. juni kl. 24:00.
  4. Vær sikker før du rapporterer! Kun sikre funn skal publiseres på Artsobservasjoner. Hvis du er i tvil om en art, spør en ekspert.
  5. Funn, særlig av sjeldne, rødlistede og fremmede arter må dokumenteres med bilder. Uspontane arter, slik som hageplanter, teller ikke med i Artsjakten.

Del dine funn på sosiale medier med emneknagg #artsjakten2022

Hvert år arrangerer SABIMA Den store Artsjakten sammen med Norsk Botanisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Norsk Entomologisk ForeningNorges sopp- og nyttevekstforbund og BirdLife Norge.

 

Artsjakten 4. juni 2022

Rødstilk
Rødstilk er Årets fugl i Norge i 2022. Kan årets artsjakt avsløre noen nye lokaliteter for arten som i fjor havnet i kategorien «nær truet» på den norske rødlista over truete arter? FOTO: Frode Falkenberg
Løvsanger
Med hele 384 rapporterte funn av løvsanger i Norge 5. juni i fjor, ble arten den mest rapporterte under Artsjakten 2021. Det var forøvrig fugler som sto for de 52 mest rapporterte artene under Artsjakten i 2021. Blir det slik også i år? FOTO: Frode Falkenberg
Lyngmåler
Mange fuglekikkere er også flinke til å identifisere dag- og nattsommerfugler. Den mest rapporterte sommerfuglen i fjor var lyngmåler (bildet), med 43 funn. Arten flyr gjerne om dagen og finnes i det meste av landet. Den opptrer gjerne tallrikt tidlig i juni, akkurat når det er artsjakt. Havner den på din artsliste 4. juni? FOTO: Frode Falkenberg