Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med på artsjakt

Den store Artsjakten er en årlig nasjonal dugnad hvor det er om å gjøre å finne flest plante-, dyre- og sopparter i løpet av ett døgn. Bli med lørdag 3. juni og finn så mange arter som mulig!

Av SABIMA

Publisert 01.06.2023

Lørdag 3. juni 2023 skal vi mobilisere alle som kan krype og gå til å finne så mange plante-, dyre- og sopparter som mulig i løpet av ett døgn. Blir du med på jakten?

Artsjakt er å finne arter, artsbestemme dem og registrere det du har sett på Artsobservasjoner. Den dagen ønsker vi å skape et øyeblikksbilde av artene vi kan finne i Norge. Eksperter og naturinteresserte møtes og jobber sammen for å kartlegge naturmangfoldet. Lær deg nye arter og bli kjent med foreningene på de lokale artsjakt-turene omkring i hele landet. Sammen skal vi få bedre kunnskap om artene!

Utforsk nærmiljøet ditt!

Alle kan bidra! Du kan delta på en av de lokale turene som arrangeres i nærheten av deg (se oversikt over arrangementer på lenka nederst i saken), kartlegge i små grupper med venner og familie, eller delta på egenhånd.

Samtidig er det en konkurranse:

  • Hvem finner flest arter på ett døgn?
  • Hvilken lokale tur finner flest arter?
  • Hvilken kommune får flest registrerte arter?
  • Hvem blir årets nykommer?

Om vinnerkategorien årets nykommer:

Kjenner du en som har en kartleggerspire i seg? Er du kanskje en selv? Årets nykommer er en som er fersk på å registrere arter i Artsobservasjoner. Det er ingen aldersgrense, og ingen krav til at man skal ha registrert mange arter. Man kan vinne denne kategorien ved å nominere andre, eller seg selv. En jury i Sabima kårer vinneren. Frist for nominering er 6. juni. Send inn din nominasjon til mikaela.olsen@sabima.no

Det blir flotte premier i ulike klasser fra Natur og Fritid!

Regler

  1. Alle observasjoner skal være gjort den 3. juni 2023 mellom kl. 00:00 og 24:00.
  2. Når Artsjakten er ferdig skal rapportering av arter foregå i databasen Artsobservasjoner.
  3. Rapporteringsfristen i Artsobservasjoner er den 6. juni kl. 24:00.
  4. Vær sikker før du rapporterer! Kun sikre funn skal publiseres på Artsobservasjoner. Hvis du er i tvil om en art, spør en ekspert.
  5. Funn, særlig av sjeldne, rødlistede og fremmede arter må dokumenteres med bilder. Uspontane arter, slik som hageplanter, teller ikke med i Artsjakten.

Hvert år arrangerer SABIMA Den store Artsjakten sammen med Norsk Botanisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Norsk Entomologisk ForeningNorges sopp- og nyttevekstforbund og BirdLife Norge.

Les mer

Fiskemåke
Fiskemåke var den nest mest rapporterte fuglearten i fjor, med 240 observasjoner. Det var bare løvsanger som ble observert flere ganger i løpet av 4. juni 2022. FOTO: Frode Falkenberg
Rapssommerfugl
Av dagsommerfugler var det rapssommerfugl som ble rapportert flest ganger under Artsjakten i 2022. FOTO: Frode Falkenberg