Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Artsobservasjoner.no har passert 100 000!

Tre uker etter lanseringen av rapporteringsverktøyet Artsobservasjoner er det lagt inn over 100 000 observasjoner totalt i databasen. Herav hele 91 828 i NOFs fuglemodul! Basen har allerede blitt en formidabel suksess, og målet om 500 000 observasjoner innen jul kan absolutt bli en realitet.

Av Morten Ree & Magne Myklebust

Publisert 28.05.2008

NOFs sekretariat er veldig fornøyd med den responsen som våre medlemmer og andre naturinteresserte har vist etter lanseringen av databasen www.artsobservasjoner.no. Det ser ut som det er mange som blir preget av konkurranseinstinktet gjennom alle de lister som finnes på siden. Her er antall observasjoner per deltaker, krysselister for enkeltpersoner, fylker og kommuner osv. Alt dette gjør at det blir konkurranse mellom nabofylker, mellom kommuner og enkeltpersoner. Dette vil bidra til økt interesse og stor innsats slik vi erfarte under arbeidet med NOFs Vinteratlas!

Det var Jens Erik Nygård fra Lier i Buskerud som fikk gleden av å legge inn artsfunn nummer 100 000 i Artsobservasjoner. Det gjorde Jens Erik tirsdag 27. mai klokken 22.53. Funnet var for øvrig en kjøttmeis som var observert på Linnesstranda.

Vestfold er suverent beste fylke så langt med hele 19 058 observasjoner pr. 30. mai. Bak følger Sør-Trøndelag (11 658), Nord-Trøndelag (10 613) og Vest-Agder (10 160). Det forventes naturlig nok store framganger i flere fylker når Artsobservasjoner blir bedre kjent, og folk tar seg tid til å legge inn notatene fra sine feltbøker. Slik det ser ut i skrivende stund vil fugleobservasjon nummer 100 000 bli lagt inn i basen i morgen, lørdag 31. mai. Sekretariatet vil premiere den personen som legger inn dette plottet med et gavekort på kr. 2000,- fra Natur og Fritid AS.

Blant enkeltpersoner har 27 personer nå passert 1000-grensen, og det er Henning A. Johansen fra Oslo som topper med hele 6200 observasjoner per 30.5. Store datamengder er viktige, men vi skal naturligvis ikke glemme viktigheten av fugleelskere som legger inn data fra sine observasjoner på fôringsbrett og i fuglekasser. Målet er å gjøre Artsobservasjoner til allemannseie, og man vil selvfølgelig selv sette begrensninger på hvor mye innsats man legger i registreringer. Gleden kan være like stor om man har 100 observasjoner eller om man passerer 1000-grensen.

Så kjære NOF-ere og andre naturinteresserte, kom dere ut i naturen og skriv ned hva dere ser, det være seg fugler, blomster, dyr eller insekter, alt kan legges inn i basen så vi andre også får dele deres naturopplevelser. Ta gjerne bilder og legg ved deres observasjoner. Hjelp oss å nå målet om en halv million registreringer til jul!

Kjøttmeis
En kjøttmeis fikk æren av å bli artsfunn nummer 100 000 i Artsobservasjoner. Hvilken fugleart blir i løpet av helgen funn nummer 100 000 i fuglemodulen? FOTO: Frode Falkenberg

Kommentarer til nyheten (2)