Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

To millioner fugleobservasjoner

Seint om kvelden 19. august ble fugleobservasjon nummer to million lagt inn i Artsobservasjoner! Bruken av systemet har overgått alle forventninger i de drøyt 15 månedene som har gått siden lanseringen i mai 2008. En ringmerket fuglekonge fra Utsira markerer den nye milepælen!

Av Frode Falkenberg

Publisert 21.08.2009

Tidlig om morgenen 2. oktober 1992 ble en ung fuglekonge hunn ringmerket på Utsira av Utsira fuglestasjon. Lite visste både stasjonen og fuglen om at funnet skulle representere en ny milepæl i det nasjonale rapporteringssystemet for fugl 17 år seinere. Fuglen var en av totalt 243 fuglekonger som ble merket denne dagen.

En ny milepæl nådd!

Nok en milepæl er nådd i fugledelen av Artsobservasjoner. Da den første millionen ble passert var det flere som mente at rapporteringen til systemet ville avta. Det viser seg at rapporteringsfrekvensen har økt, og mye tyder på at denne stigningen vil fortsette. I dag er det mer enn 2000 fuglerapportører som legger inn observasjoner i databasen.

Utsira fuglestasjon

Utsira fuglestasjon ble opprettet i 1992, og ringmerking har vært en av de viktigste aktivitetene i fuglestasjonens regi. Per 2007 hadde de ringmerket 41414 fugler. Stasjonen bruker mye tid på å holde vegetasjonen i sjakk i sine merkeområder, og har etterhvert skapt et godt område for å drive med ringmerking. Utsira fuglestasjon har den seinere tiden overført store deler av sitt ringmerkingsmateriale til Artsobservasjoner. Man kan se årets resultater oppsummert på denne siden.

Utsira - en unik lokalitet i Norge

Utsira har en spennende ornitologisk historie. Allerede på 30-tallet begynte de første ornitologiske pionèrene å besøke øya. Det var ikke tilfeldig at Utsira ble valgt ut som lokalitet for fuglekikkerne. Med utgangspunkt i de nordskotske øyene forventet de første sjeldenhetsjegerne resultater som kunne sammenlignes med de. Spennende funn lot ikke vente lenge på seg, og arter som vierspurv, gulbrynsanger, rørsanger, dverglerke og sibirpiplerke ble alle påtruffet for første gang i Norge på Utsira i perioden fra 1934 til 1937. I seinere tid har Utsira befestet sin stilling som ledende lokalitet i Norge for å finne nye arter for landet. På fuglestasjonens nettside finner man en oversikt over alle førstegangsfunn på øya.

Utsira er viden kjent for sine sjeldne fugler, og øya blir besøkt av store mengder fuglekikkere hvert år. Det er spesielt høsten, fra slutten av september til midten av oktober, som er populær. Det er i denne perioden de fleste av Utsiras imponerende rekke av førstegangsfunn er funnet.

Allerede 1. september får fuglestasjonen besøk av kronprinsparet. Da blir det demonstrasjon av ringmerking og en innføring i hvorfor ringmerking og overvåking av fugl er viktig. Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit vil dessuten bli utstyrt med hver sin kikkert som er sponset av Natur & Fritid.

Utsira fuglestasjons nettside

Fuglekonge
En ung hunn fuglekonge fra Utsira i oktober 1992 ble fugleobservasjon nummer to million i Artsobservasjoner. FOTO: Eivind Sande
Ringmerking
Store mistnett blir brukt til innfanging av fugler som skal ringmerkes. Her er en av fuglestasjonens personale i ferd med å plukke en fugl ut av nettet. FOTO: Atle Grimsby

Kommentarer til nyheten (10)