Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Trekkfuglene returnerer: Hvordan ser du linerla første gang i år?

Mange trekkfugler har en spesiell plass i bevisstheten vår. Når april nærmer seg er det en svart, hvit og grå fugl som ofte besøker tankene. Og plutselig sitter den der, linerla. Da kan det være morsomt å legge merke til ikke bare når og hvor, men også hvordan.

Av Martin Eggen

Publisert 20.03.2020

Vi kjenner alle synet: Linerlas nervøse kniksing med stjerten en april-dag. Aldri har den ro over seg der den småspringer på tunet eller parkeringsplassen. Det er noe nervøst og flyktig over linerla, og før man vet ordet av det har den kastet seg på vingene. Er den ikke litt folkekjær også? Linerla er tilknyttet kulturlandskap og åpent terreng over hele landet, gjerne nært vann. At den trives nært mennesker, gjør at den er godt kjent blant folk flest.

Mens mange av våre tidligste trekkfugler overvintrer i Mellom- og Vest-Europa, er linerla en Afrika-trekker. Når du ser den om våren, har den derfor flydd langt. Linerlas tilstedeværelse er knyttet til insekter, og som kjent krever de fleste av dem levelige temperaturer. Derfor er noe ekstra gjevt over linerlas hjemkomst. Linerla kommer med håp om varme vårvinder.   

Noen kjente tegn knyttet til linerla

Det har til alle tider vært en rekke værtegn, tegn på lykke og ulykke og annen overtro tilknyttet linerla. Særlig omstendighetene rundt den første observasjonen på våren hadde betydning, slik det også var for mange andre fuglearter. Dette tyder på at folk ventet på trekkfuglene med glede. Vi har samlet noen vanlige oppfatninger fra eldre tider: 

  • Det var viktig at linerla ikke satte seg til med det svarte brystet første gang man så den om våren, dette betydde sorg.
  • Kastet man jord etter linerla om våren, og hun fløy vekk i stor høyde, ble avlingen stor og fruktbar. Dersom hun tok vingene fatt i lav høyde over bakken, ble det en dårlig sesong.
  • Linerla ble gjerne kalt «vinnerfuglen», når den kom var det på tide å starte våronna.
  • Satt linerla på grønt gress når hun kom om våren, ble det en varm sommer. Satt hun på noe mørkt eller en stein, ble sommeren dårlig.
  • Mange steder løftet de på hatten og hilste fuglen velkommen første gang den viste seg om våren. Dette var en takk for at den kom med våren, og la vinteren bak seg.
  • Linerla var en fredlyst fugl. Den måtte ikke drepes eller skades på noe vis.
  • Tidligere trodde man at linerla overvintret på bunnen av store og dype vann. Under fiske en kald vinterdag drog en mann opp en kvist full av tettsittende linerler. Han tok dem med inn i varmen, der de livnet til.

Hva forteller linerla deg i år?

linerle
Det er viktig at linerla ikke setter seg til med det svarte brystet første gang man ser den om våren, dette betyr sorg. I hvert fall dersom man skal tro gamle tegn. FOTO: Martin Eggen