Hopp til hovedinnhold

Internasjonalt:

Malta bryter lovverk om vårjakt - igjen!

Til tross for at majoriteten av innbyggerne på Malta er imot det, at lovverket til EU sier det og at fuglevernorganisasjoner i hele Europa motsetter seg det, vedtok regjeringen på Malta i går å for fjerde år på rad å tillate vårjakt på fugl. Nå venter responsen fra EU!

Av Frode Falkenberg

Publisert 27.02.2007

Malta er den største synderen i forhold til brudd på EU's fugledirektiv som skal overholdes av unionens 27 medlemsland. Til tross for at det så bra ut i forhold til avvikling av vårjakt i fjor vår, synes den maltesiske regjeringen nå å ha latt seg forføre av jegernes lobbyvirksomhet i saken. Majoriteten av Maltas innbyggere er imot vårjakt på fugl. Birdlife international mener at ulovlig jakt er en viktig årsak til at en tredjedel av artene som har en negativ bestandstrend i Europa går tilbake.

Tidligere i vinter mottok regjeringen på Malta underskrifter fra 115 000 fuglevenner som ønsker at Malta respekterer og forholder seg til lovverket i EUs fugledirektiv, og dermed stopper all jakt av fugl om våren. I tillegg fikk de en analyse fra Birdlife Malta som viste at fugler fra minst 38 land blir skutt eller fanget på øya under vårjaktperioden.

I et møte i den statlig nedsatte ornitologiske komiteen på Malta, åpnet miljøministeren i går for nok en sesong med vårjakt. Dette er det fjerde året på rad at vårjakt blir ulovlig tillatt. Representanter for Birlife Malta valgte å gå fra møtet i protest mot vedtaket. Den ornitologiske komiteen, Ornis, består av representanter fra miljødepartement, ornitologer, jegere og miljøvernere. EU, som Malta er medlem av, har tidligere gitt klar beskjed til regjeringen at landet må forholde seg til fugledirektivet. Vi håper EU viser ryggrad og klarer å stanse denne jaktformen på Malta.

I første rekke er det vaktel og turteldue det jaktes stort på, og i denne sammenheng blir EUs fugledirektiv brutt idet vårtekket overlapper med hekkesesongen til de to artene i jaktperioden som strekker seg fra slutten av mars til slutten av mai.

Vaktel
Vaktel er en ettertraktet art å jakte på om våren på Malta. FOTO: Frank Steinkjellå

Kommentér nyheten