Hopp til hovedinnhold

Internasjonalt:

EU gir Malta en siste advarsel om vårjakt

Vårjakt på ville fugler er ikke tillatt i EU. Likefullt har det nye EU-medlemmet Malta bare fortsatt med sine gamle tradisjoner på vårjakt av turteldue og vaktel. EU er nå lei den ignorante holdningen til malteserne, og sender en siste advarsel til Malta. Stopp vårjakta - eller møt opp i rettssalen!

Av Magne Myklebust

Publisert 18.10.2007

Det er nå opp til myndighetene på Malta om de ønsker å unngå rettssak rundt den omstridte vårjakten av turteldue og vaktel på øya. EU-kommisjonen sendte den 17. oktober i år en endelig skriftlig advarsel til malteserne om å stoppe den ulovlige vårjakta. Kommisjonær Dimas er sterk og klar på at Malta vil bli brakt inn for EU-domstolen dersom de fortsetter med den ulovlige jakta. EUs fugledirektiv er tindrende klar på at fugler er beskyttet mot jakt under vårtrekket fra Afrika til hekkeområdene i Europa. Gjenfunn av fugler ringmerket i 36 andre europeiske land foreligger fra Malta.

Det var BirdLife International som i fjor fikk EU-kommisjonen til å ta fatt i arbeidet med å få malteserne inn på et riktig spor vedrørende vårjakt. Framgangen har latt vente på seg, og tidligere i år var det nødvendig for EU-parlamentet å påpeke overfor kommisjonen at de må intensivere sin innsats med å få Malta til å stoppe med vårjakta.

BirdLife Malta og BirdLife International har jobbet kontinuerlig i mange år mot vårjakt på øygruppa. De maltesiske øyene ligger midt i en viktig rute for fugletrekk i Middelhavet. En overveldende del av befolkningen på Malta er i mot vårjakt på fugler der. Til tross for at de har 80% av befolkningen på Malta mot seg, så legger altså ikke jegerne våpnene på hylla om våren. Tolga Temuge er direktør for BirdLife Malta, og sier at «en ny sesong med vårjakt i 2008 innebærer at Malta ikke tar sine plikter som EU-medlem seriøst, og vil innebære et slag i ansiktet for den maltesiske befolkning som i stor grad ønsker jakta fjernet.»

Det er et faktum at jegerne på Malta i stor grad bruker vårjakta som et skalkeskjul for å skyte på det meste av de fugleartene som er på trekk i jaktperioden. Flere truede og rødlistede fuglearter skytes, f.eks. rødfalk Falco naumanni, steppehauk Circus macrourus og tartarfalk Falco cherrug.

Vaktel fanget inn for ringmerking
Ikke alle vaktler når fram til sine europeiske hekkeområder - et stort antall felles ulovlig på Malta hvert år. Denne vaktelen nådde Norge på vårtrekket, og er en av ganske få norske vaktler som er fanget inn for ringmerking. Den ble fanget inn i Skaun kommune i Sør-Trøndelag i juni 2000. Til og med år 2004 var kun 11 norske vaktler utstyrt med ring. Ingen av disse er gjenfunnet, men fire franskmerkede vaktler er gjenfunnet i Norge. FOTO: Kjetil Aa. Solbakken

Kommentér nyheten