Hopp til hovedinnhold

Internasjonalt:

Ny bok beskriver verdens mest truete fuglearter

I november 2007 publiserte svensken Erik Hirschfeld, i samarbeid med BirdLife International, «Rare Birds Yearbook 2008». Idéen bak «Rare Birds Yearbook» er å presentere de aller mest utrydningstruete fugleartene, de som er klassifisert som «Critically Endangered» (kritisk truet) i følge IUCNs internasjonale rødliste.

Av Inge Hafstad

Publisert 03.01.2008

IUCNs rødliste er utarbeidet ved hjelp av kriterier fastsatt av IUCN, som også ble implementert av den norske Artsdatabanken når de publiserte den reviderte norske rødlisten i desember 2006. «Rare Birds Yearbook» skal på en oversiktlig måte presentere kunnskap om hver enkelt kritisk truete art for fugleinteresserte verden over.

Forfatterens tanke med «Rare Birds Yearbook», som skal gis ut årlig med oppdatert tekst og nye bilder, er at også fuglene skal tjene på boken. Med bakgrunn i dette går ca. 20 % av utsalgsprisen for hvert solgte eksemplar av boken til BirdLife International for å brukes til globalt fuglevern.

«Rare Birds Yearbook» har myke permer, er på 275 sider og inneholder artikler om blant annet økoturisme, gjenoppdagelsen av alaotraand Aythya innotata og en presentasjon av balearlire Puffinus mauretanicus og dens trusselbilde. Balearlire ble nylig omklassifisert til å tilhøre gruppen med kritisk truede arter. Den største delen av «Rare Birds Yearbook» behandler hver og en av de 189 artene med bilder, kart og tekst om arten. Avslutningsvis finner man statistikk om blant annet årsaker til utryddelse av arter, utdødde arter pr. århundre, siste observasjonsår for arter som ikke er sett på lang tid og reisebyråer som arrangerer reiser til områder med kritisk truede arter. I «Rare Birds Yearbook» kan du blant annet lese om papegøyearten kakapon fra New Zealand, og hvordan man lyktes å redde arten fra utryddelse, de nyoppdagede flokkene med steppevipe i Syria og Tyrkia, skallet ibis med satellittsendere og nyte flotte bilder av fargesprakende kolibrier og papegøyer.

Nye utgaver av «Rare Birds Yearbook» vil bli publisert årlig i oktober, og hver ny årbok skal ha med de seneste hendelser og oppdatert kunnskap og nye bilder om artene, samt relevante artikler om fuglevern. For de som er interessert i fuglevern er boken et «must», her finner man en unik samling bilder av verdens uvanligste fuglearter. Ved å kjøpe boken bidrar du også i arbeidet med å bevare verdens mest truede fuglearter.

Kjøp boken hos Natur og Fritid

Rare Birds Yearbook 2008
Forsiden på boka «Rare Birds Yearbook 2008».

Kommentér nyheten