Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Fuglegledene varmet i høstmørket!

Nittende oktober lot rundt femti fremmøtte fuglevenner seg inspirere og varme på Arendal bibliotek da Brit Bildøen og Hege Ødegård delte historier og vakre fuglebilder. Bildøen fortalte om opplevelser og fuglefakta fra "Over land og hav - Eit år med trekkfuglar", og Hege Ødegård viste en stemningsfull film full av vakre bilder innsendt til redaksjonen for "Fugler og fuglefolk i Aust-Agder." Austegdelaget, Norsk ornitologisk forening avd. Aust-Agder, Arendal bibliotek og Folkeakademiet Arendals arrangement ble en ubetinget suksess!

Av Helge Venaas

Publisert 19.10.2021

Når mørket yrer over oss utover høsten, tidligere og tidligere for hver dag som går, er det helt ålreit å trekke innendørs. Denne mandagen trakk mange mot Arendal bibliotek for å ta del i fuglegleder formidlet av to kunnskapsrike representanter fra fuglekikkermiljøet. To bøker var utgangspunkt for kvelden; den ene om en personlig ornitologisk dannelsesreise og den andre en dokumentasjon av fuglelivet i Aust-Agder og fugleforeningas ærverdige historie i det tidligere fylket.

Først ute var Brit Bildøen. Bakgrunnen beslutningen om å gi seg selv et år for å dykke ned i fuglekikkermiljøet, og siden skrive bok om det, var blant annet en nysgjerrighet som ble vekket i forarbeidet til romanen «Tre vegar til havet» (2018) der hovedpersonen ringmerker fugler på et sted som kan ligne litt på Lista fuglestasjon. Forfatteren måtte lese seg godt opp for å framstille det hele på en troverdig måte. Naturglede, ikke minst etter barndommens turer med faren, gjorde også sitt til prosjektet virket forlokkende. Og den samme naturgleden var sterkt til stede under foredraget der hun tok oss med på en reise fra «pilstorken» som ble skutt i Tyskland i 1822, med en pil i halsen som viste at den hadde trukket til Afrika om vinteren, til hun selv strøk på fuglekjennskapseksamenen til Nord universitet. Publikum fikk se bilder fra turer, vakre illustrasjoner fra boka og høre anekdoter som f.eks. den om stripegåsa som stadig måtte fly høyere for å krysse de stigende fjellformasjonene i Himalaya. Man antar altså at gradvis landheving har ført trekket av denne gåsa opp i mer enn 6000 meters høyde! Det var virkelig interessant å få et glimt av Bildøens bratte, årslange læringskurve, og mange kjente seg nok igjen i hennes møter med det store fuglemangfoldet. Det er ikke alltid enkelt, men alltid fascinerende og moro!

Undringen over mangfoldet i naturen ble ikke mindre da Hege Ødegård fulgte opp med en innholdsrik samling bilder satt sammen til en stemningsfull film. I arbeidet med jubileumsboka til NOF avd. Aust-Agder hadde redaksjonen oppfordret medlemmene til å sende inn bilder, og etter kveldens seanse å dømme, var responsen god! Rolf Jørn Fjærbus bokstavelig talt jordnære portrett av en fuglekonge, Preben Jørgensen nærmøte med en stillende tårnfalt med fullt utfoldete stjert og vinger, Jan Petter Nilsens ringtrost i det den går inn for landing på bredden av et fjellvann og et vell av andre nydelige bilder ble ledsaget av stemningsfull musikk og utvalgte kjente og kjære fuglelåter. Her var det lett å drømme seg bort!

Både Hege Ødegård og Brit Bildøen mottok velfortjent applaus, og beigestrede publikummere forsynte seg godt fra bokstablene på vei ut. Kveldens møteleder, Jan Kløvstad, hadde da også understreket hvor billig «Fugler og Fuglefolk i Aust-Agder» var – bare rundt ei krone sida!

Hadde du ikke mulighet til å være i Arendal denne kvelden, er heldigvis begge bøkene fremdeles å få kjøpt!

 

 

Her kan du lese mer om pilstorken.

Trykk på denne lenka for å bestille "Fugler og Fuglefolk i Aust-Agder"

pilstork
I 1822 ble denne storken skutt i Tyskland. Pila den hadde i halsen viste seg å være afrikansk! FOTO: Helge Venaas
Hege
Hege Ødegård forteller om NOF avd. Aust-agders imponerende bokprosjekt før hun snurrer film. FOTO: Helge Venaas
Kløvstad
Kveldens møteleder, Jan Kløvstad, introduserer forfatter Brit Bildøen. FOTO: h