Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

Ringmerkerens hjørne presenterer blåstjert

I «ringmerkerens hjørne» presenterer vi både aktive ringmerkere i Finnmark samt de spennende og til dels eksotiske artene de vil vise oss. Ringmerker Nigel Goodgame fikk seg en stor opplevelse da han "fanget" og ringmerket en blåstjert ved Billefjordvann i Porsanger den 18. juni 2015. Blåstjerten er en veldig uvanlig fugl som vekker stor oppsikt hver gang den ligger i mistnettet eller for den saks skyld hver gang vi ser og hører den vakre hannfuglen synge ved midnattstid.

Av Dag Gjerstad, Hildegunn Didriksen og Thor-Arthur Didriksen

Publisert 10.11.2018

Kalenderen viser St.Hansaften, vi er i de gamle ur-furuskogene i Indre Finnmark. Ute er det 3 stakkars varmegrader og snø i luften. Det er midt på natta - en yndet tid for blåstjerten å markere sin tilstedeværelse. Der sitter den i toppen av en gammel furu på 350 år, og den har kommet helt fra tropiske Sumatra til Indre Finnmark for å stifte familie. Rammene kan knapt være mer eksotisk for noen art i landet enn dette.

Blåstjert (Tarsiger cyanurus) er en fugleart i fluesnapperfamilien, og er ca. 14 cm. lang. Hannen er metallisk blå på oversiden og halen, og har videre oransje kroppssider og blå hale.

I fuglemiljøet i nord kaller vi blåstjerten "en østlig fingerspissart", en art som hvert år besøker Finnmark i større eller mindre antall, men som har sitt hovedutbredelsesområde øst for Norge. Blåstjerten hekker i barskogsområder fra Øst-Finland og østover til Japan. Den overvintrer i Øst-Asia, bl.a. i Sumatra, Java, Indonesia og Thailand.

Andre "østlige fingerspissarter" er lappsanger, dvergspurv, 3 østlige piplerker, sibirtrost, gulltrost med flere. Slike arter vil bli presentert etter hvert som de dukker opp i våre mistnett.

Gjennom å søke opp blåstjert (Red-flanked Bluetail) på nettsiden www.xeno-canto.org så kommer du på en internasjonal nettside som viser både sang, samt utbredelseskart i hele verden for arten.

Du kan også lese mer om blåstjerten på linken nedenfor. Det er lite litteratur å finne på norsk, så linken er til en engelskspråklig nettside.

Les mer

Blåstjert
Blåstjert 2K+ hunn, ringmerket ved Billefjordvann, Porsanger, 18 juni 2015. FOTO: Tomas Aarvak