Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Rapport fra høstens ekskursjon til Hornøya 14 og 15 september 2019
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Rapport fra høstens ekskursjon til Hornøya 14 og 15 september 2019

Av Dag Gjerstad (20.09.2019)

NOF Finnmark arrangerer to faste ekskursjoner hvert år, en om våren og en på høsten. Årets høstekskursjon ble en kjempetur med god oppslutning og svært interessante fugleopplevelser. Vi lyktes med vårt hovedmål som var å fange og ringmerke hav- og stormsvaler. Og når vi i tillegg fikk oppleve havblikk og godvær ute på Hornøya så ble dette en suksess som vil bli gjentatt.

Stormsvale i mistnettet

En stormsvale har havnet i mistnettet (Opphavsrett: Rune Tofte) Større bilde

Tomas med havsvale

Tomas Aarvak har ringmerket en havsvale. (Opphavsrett: Rune Tofte) Større bilde

En spent gjeng på 9 ivrige NOF Finnmark-medlemmer, samt et filmteam fra den estiske «Ut i Naturen-redaksjonen», var booket inn 2 netter fra fredag den 13 til søndag den 15 september.

Men, etter dager med godvær, slo «Vardøværet» til allerede på onsdagen, med kuling og surt regn. Meningene var derfor mange når fredagen kom; skulle vi «peise på» eller «ligge på været»? Det siste alternativet ble til slutt valgt. Det var et godt valg som bl.a. førte til at 5 ringgås av den vestlige underarten hrota ble sett i Vadsø. Vi fikk videre 5 avlesninger av gråmåser som blant annet oppholder seg i Varanger om sommeren og i England og Frankrike om vinteren.

Utpå dagen på lørdagen endret forholdene seg totalt. Dermed ble turen ut til Hornøya lørdag ettermiddag flott. Havblikk ute ved Vårberget gjorde at vi kunne gå iland rett nedenfor fyret, og dermed ble transporten av fangstutstyret mye enklere.

Gamle notater, blant annet fangstresultater fra Morten Hellberg mfl. indikerte at vi kunne finne både havsvale og stormsvale her. Mistnettene kom derfor opp allerede i 18.00-tiden og de første fuglene ble fanget i 22.00 tiden.

Totalt ble det fanget 6 stormsvaler og 10 havsvaler fram til midnatt, noe som var godt i overkant av forventet resultat. Det estiske filmteamet foreviget det hele, og en egen link til estisk fjernsyn kommer etterhvert.

Da gjenstår det bare å takke for en kjempetur!