Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

Kollaps i horndykkerbestanden i Troms - ikke samme trend i Finnmark

Den tillitsfulle og flotte horndykkeren er lett å kjenne igjen i sin rødbrune hekkedrakt med mørk rygg og svart hode. Denne dykkeren er historisk sett ganske fersk både i Troms og Finnmark, men de siste årene har utviklingen vært forskjellig i hhv. Troms og Finnmark. Mens bestanden i Finnmark er stabil eller sågar svakt økende er det en dramatisk nedgang i bestanden i deler av Troms.

Av Dag Gjerstad, Hildegunn og Thor-Arthur Didriksen

Publisert 22.01.2020

Horndykkeren er en praktfull, tillitsfull og veldig fotogen fugl som vekker stor interesse for alle oss som er fugleinteresserte. Den er eksotisk i den forstand at den ikke alltid har vært tilstede i mengder i Troms og Finnmark. Horndykkeren ses nemlig på som relativt nyinnvandret, i hvert fall i «moderne» tid. Den tilhører videre en veldig liten familie med dykkere med bare en handfull arter, hovedsakelig hekkende på den nordlige halvkule.

Nettopp fordi horndykkeren er iøyenfallende, samt at den som oftest befinner seg på lokaliteter nær vei, er det lett å følge bestandsutviklingen. Dette er da også gjort gjennom flere år, og horndykkeren har fått sin egen handlingsplan - "Kunnskapsstatus og forslag til nasjonal handlingsplan for horndykker", som kan leses ved å laste ned PDF'en. Det er også skrevet om den i Vår Fuglefauna - også artikkelen kan leses ved å laste ned PDF nr. 2.  Videre er det utarbeidet statusrapporter gjennom flere år. 

Den seneste statusrapporten heter "Overvåking av hekkende horndykker i Troms 2019" og er utarbeidet av NINA. Denne rapporten følger utviklingen av horndykkerbestanden i Troms i perioden 2001-2019. Konklusjonen på dette omfattende arbeidet er skremmende, da bestanden er redusert med 90% i den denne 18-årige perioden. Horndykkeren står derfor i fare for å bli utradert som hekkefugl i deler av Troms dersom nedgangen fortsetter.

Samtidig ventes det på flere svar da to av fuglene er utstyrt med lysloggere for eventuelt å avdekke trekkmønsteret for Tromsfuglene. Per i dag vet vi ikke sikkert hvor de oppholder seg om vinteren.

Hvordan står det så til med horndykkeren i Finnmark? Dette har vi sjekket med Tomas Aarvak, som vel kjenner utviklingen bedre enn noen annen, bl.a. som prosjektleder for det handlingsplanarbeidet det er vist til ovenfor. Tomas sier at det fortsatt er horndykkere på alle kjente lokaliteter i Finnmark som da årets fugl-kartleggingen pågikk, samt at det kanskje har kommet til noen få lokaliteter etter det. Det er dermed ingen mistanke om nedgang i horndykkerbestanden i Finnmark.

Horndykkeren i arbeid
Horndykkeren i arbeid - her fra Porsanger i Finnmark. FOTO: Hildegunn Didriksen
Handlingsplan
FOTO: NOF Last ned (PDF)
Vår fuglefauna
FOTO: NOF Last ned (PDF)